MINISTAR MUP-A RS

Lukač: Niko ničiju djecu od političara ne može i nema pravo da pošalje u rat

Naveo je da niko iz posljednjeg rata u BiH nije izašao kao pobjednik, već su svi na tom planu gubitnici

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Arhiv

N. Aj. / Srna

30.12.2021

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da RS u smislu zakonskog sprovođenja vraćanja svojih nadležnosti nipošto ne poziva na bilo kakvu primjenu sile ili ratnu opciju kao što to radi političko Sarajevo.

Lukač je rekao da RS "ne padaju na pamet takve opcije kao što ih najavljuju pojedini ostrašćeni predstavnici političkog Sarajeva".

- Ovdje se radi o sprovođenju politika koje je donio parlament RS i kojima pokušavamo da vratimo određene nadležnosti RS koje je smo imali u skladu sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Lukač za Radio Republike Srpske, prenosi Srna.

Kazao je da su svi raniji pritisci i intervencije visokih predstavnika bili na štetu RS, što je kulminiralo i posljednjim odlukama Ustavnog suda BiH o imovini da bi se RS razvlastila.

- U narednom periodu nećemo sigurno raditi ništa na silu i u smislu da bilo šta uznemiri građane jer na ovom prostoru nikome nisu potrebni sukobi i ratovi. Niko ničiju djecu od političara ne može i nema pravo da pošalje u rat - kazao je Lukač.

On je naveo da niko iz posljednjeg rata u BiH nije izašao kao pobjednik, već su svi na tom planu gubitnici.

- O ratu niko ne treba da pomisli, jer to ništa i nikada neće riješiti. Nadam se da građani na izborima neće podržati one koji pozivaju na rat, već one koji mogu da donesu nešto bolje u budućnosti - poručio je Lukač.

On je istakao da će dan Republike - 9. januar biti obilježen mirno, svečano i dostojanstveno.

- Proslava 30 godina RS bit će obilježena tradicionalnim defileom u Banjoj Luci u kome će učestvovati brojni naši pripadnici i mehanizacija, pa čak i helikopteri iz Konjica - rekao je Lukač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.