HISTORIJSKI USPJESI

Godina bh. sporta za pamćenje: Od "Zmajica" do fantastične Lane Pudar

Naša najbolja plivačica trećim mjestom na svijetu ostvarila je najbolji rezultat

Lana Pudar: Bronzana na Svjets kom prvenstvu. AGENCIJE

Piše: A. Vatreš

31.12.2021

Protekla godina zlatnim slovima ostat će upisana u historiju bosanskohercegovačkog sporta.

Prva medalja

Obilježili su je brojni uspjesi, a najveći od njih svakako je postigla naša najbolja plivačica Lana Pudar (15), koja je na svom premijernom seniorskom Svjetskom prvenstvu u malim bazenima, održanom u decembru u Abu Dabiju, osvojila bronzanu medalju u disciplini 200 metara delfin.

Lana je u Abu Dabiju nastupila u još jednom finalu, na 100 metara delfin, gdje je zauzela sedmo mjesto. Osim toga, ona je u ove dvije discipline postavila i nove državne rekorde, na 100 m delfin 56,28, a na 200 m delfin 2:04:88, što je ujedno i juniorski rekord Evrope.

To je bio kraj veoma uspješne godine za Lanu, koju je započela ostvarenom normom za Olimpijske igre 2020 u disciplini 100 metara delfin.

Potom je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila zlatnu medalju na 100 m delfin te srebrene na 50 m i 200 m istim stilom.

Uspjehe je nastavila nizati na finalu Svjetskog kupa u Kazanju, gdje je osvojila bronzanu medalju u disciplini 100 m delfin s vremenom 57,39, što je prva medalja u historiji za BiH na ovom takmičenju.

Nedžad Husić: Osvojio peto mjesto na Olimpijskim igrama. AGENCIJE

Drugi pojedinačni rezultat vrijedan pomena ostvario je tekvondoista Nedžad Husić (19), koji je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojiio historijsko peto mjesto, čime je nadmašio imenjaka Nedžada Fazliju, koji je daleke 2000. godine bio šesti u streljaštvu.

Husić je samim plasmanom u polufinale ostvario najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama.

Osvojio je i srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u kategoriji 74 kg.

Spomenut ćemo i podvig mladog bh. tenisera Marka Maksimovića (16), koji je postao juniorski prvak Evrope.

Ekipni sportovi

Ekipni sportovi ostali su u znaku košarke. Košarkašice BiH najprije su u februaru izborile plasman na Eurobasket, na kojem su u junu napravile historijski rezultat i osvojile peto mjesto.

Zmajice su u grupi bile bolje od Belgije i Turske, a poražene su od Slovenki. U doigravanju su savladale Hrvatsku, a u četvrfinalu su poražene od Francuske.

U meču za peto mjesto pobijedile su Švedsku na krilima sjajne Džonkel Džons (Jonquel Jones), koja je bila najbolji strijelac i skakač turnira.

Košarkašice BiH pete na Eurobasketu. AGENCIJE

Muška košarkaška reprezentacija je poslije sedam godina izborila plasman na Eurobasket. Izabranici Vedrana Bosnića osvojili su prvo mjesto u grupi H, a iza sebe su ostavili Grčku, Bugarsku i Latviju.

Na Eurobasketu, koji će biti održan od 1. do 18. septembra, "Zmajevi" će igrati u grupi sa Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Njemačkom i Mađarskom.

Rukometna reprezentacija BiH po treći put izborila je plasman na veliko takmičenje. Naš tim je završio kao treći u svojoj grupi iza Njemačke i Austrije, a ispred Estonije. Na EURO-u, koje počinje 13. januara, igrat će u grupi sa Španijom, Švedskom i Češkom.

Rukometaši BiH izborili plasman na EP. AGENCIJE

Osvojenim prvim mjestom u grupi ispred Srbije, Rumunije i Makedonije, futsal reprezentacija BiH ostvarila je historijski plasman na EURO, koji se igra od 19. januara. Naš tim je u grupi sa Gruzijom, Španijom i Azerbejdžanom.

Ne treba zaboraviti ni novi uspjeh reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, koja je na prvenstvu u Turskoj stigla do 10. titule prvaka Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.