GIDEON GREIF

Zbog negiranja genocida u Srebrenici izraelski historičar ostao bez njemačkog ordena za zasluge

Iz ministarstvu za DW ističu kako zaključci Greifovog povjerenstva "proturječe presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprječavanje i kažnjavanje genocida"

Greifu je orden za zasluge trebao biti dodijeljen na svečanosti sredinom novembra u njemačkom veleposlanstvu u Tel Avivu. Arhiv

Deutsche Welle

31.12.2021

Nakon višesedmične šutnje, sada se Ured njemačkog predsjednika javio pismima svima onima koji su se, nakon što je na jesen postalo poznato da njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier orden za zasluge SR Njemačke namjerava ove godine dodijeliti izraelskom povjesničaru Gideonu Greifu, obratili predsjedničkom uredu ukazujući na neprimjerenost takvog čina.

Odluka ministarstva vanjskih poslova

U pismu Ured predsjednika objašnjava kako do dodjele ordena (službeni naziv: Savezni križ za zasluge) neće doći zbog toga što je tadašnji ministar vanjskih poslova Heiko Maas u međuvremenu povukao svoj prijedlog. Zanimljivo je da pismo predsjedničkog ureda nosi datum od 7. decembra, dakle dan prije nego što će biti imenovana nova vlada a time s dužnosti otići i dotadašnji ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Predsjednički ured je slanje tog pisma telefonski potvrdio i DW-u uz istodobnu opasku da se jasno da do znanja da se radi o odluci ministarstva vanjskih poslova a ne predsjedničkog ureda.

Odluka o povlačenju je međutim vjerojatno donesena mnogo ranije kada je u javnosti nakon nekoliko medijskih napisa, između ostalog i DW-a, izbila kontroverza oko dodjele ordena Greifu. Greif je tada u intervjuima objasnio kako ne vidi ničeg spornog u izvještaju njegovog stručnog povjerenstva o događajima 1995. u Srebrenici u kojem je između ostalog zaključilo kako se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Greifu je orden za zasluge trebao biti dodijeljen na svečanosti sredinom novembra u njemačkom veleposlanstvu u Tel Avivu. No do toga nije došlo zbog povlačenja prijedloga ministra Maasa.

Prijedlog za orden poslan prije kontroverza o Srebrenici

Izvori DW-a u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova objasnili su u četvrtak kako je prijedlog o dodjeli ordena povučen "nakon nove provjere činjeničnog stanja" i "nakon što je postalo poznato da je prof. Greif sudjelovao u sklopu povjerenstva o Srebrenici koje je djelovalo po nalogu Vlade Republike Srpske". Iza prijedloga i povlačenja prijedloga stoji, ka je rečeno, "stara vlada" koja od 8. decembra više nije na vlasti.

Kako se izričito ističe u ministarstvu vanjskih poslova, sporna objava zaključaka povjerenstva o Srebrenici na čelu s prof. Greifom objavljena je nakon prvobitne odluke da se izraelskog povjesničara zbog njegovih zasluga u istraživanju Holokausta kao i zasluga za istraživanje života njemačkih Židova koji su emigrirali u Izrael (među koje spada i povjesničarova obitelj), predloži za orden za zasluge.

Iz ministarstvu za DW ističu kako zaključci Greifovog povjerenstva "proturječe presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprječavanje i kažnjavanje genocida".

No u ministarstvu vanjskih poslova, kao i u dopisu predsjedničkog ureda, isto tako zaključuju kako cijela odluka o povlačenju prijedloga za dodjelu ordena "ne umanjuje zasluge zbog kojih je Greif prvobitno predložen". Kako je rečeno, Gideon Greif je obaviješten o ovoj odluci.

DW je još početkom studenog htio s prof. Greifom razgovarati o kontroverzama oko dodjele ordena ali je Greif ljubazno odbio obrazlažući to svojim narušenim zdravljem i predstojećom operacijom.

Nije prva kontroverza povezana s jugoistokom Evrope

No ovo nije pri put da se profesor, koji je do epizoda bavljenja novijom poviješću prostora bivše Jugoslavije, bio cijenjen zbog svojih istraživanja o Holokaustu, stvorio kontroverze oko svojih znanstvenih "izleta" na Balkan.

Početkom 2018. Gideon Greif je kao kustos postavio izložbu "Izložba o Jasenovcu – pravo na sjećanje" u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku koja je izazvala diplomatski skandal i oštri prosvjed Hrvatske zbog "falsificiranja povijesti" i "zloupotrebi u političke svrhe".

Izložba, čijem otvaranju je prisustvovao i tadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i čiji inicijator je i bila delegacija Srbije pri UN-u, je baratala brojkama ubijenih u Jasenovcu od 800.000 što većina suvremenih povjesničara smatra pretjeranim. U tadašnjem razgovoru za DW Greif je ustvrdio kako je u mnogim elementima "Jasenovac bio gori od Auschwitza". Jedna od izjava prilikom posljednjih kontroverzi i negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid je i ta kako on "kao Židov zna što je genocid".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.