AVAZ NA LICU MJESTA

Proljeće u januaru, izletišta puna, klizališta se bore sa plusevima

A i temperature, baš onako kako najaviše metereolozi, preko 15 stepeni Celzijusa

U Gračanici kao da je proljeće. H. Čalić

Piše: Hasan Čalić

2.1.2022

Tako se poklopilo, nova godina došla u neradni dan, pa se slavlje produžilo i u nedjelju i ponedjeljak. Tri puna dana, lijep mini godišnji odmor Gračanlije koriste na najbolji mogući način. Samo fali snijega. Nema ga u sjevernoj Bosni, na Majevici, Konjuhu, Ozrenu, Trebavi, Visu, Monju. Tek se ponešto zabijeli na Vlašiću. A i temperature, baš onako kako najaviše metereolozi, preko 15 stepeni Celzijusa.


Klizalište turistička atrakcija. H. Čalić

I sve to nije razlog, da ljudi, koje je korona zatvroila u kaveze, ili su ih za posao vezale obaveze, da svako na svoj način ova tri lijepa dana koristi najbolje, kako zna i može.

Na planini Vis su, 8 kilometara sjeverno od Gračanice, gdje se pitomi predjeli lome na planinski dio Bosne i Posavinu, izletnici pohrlili. Sa Visa 692 metra nadmorske visine, pogled puca do Brčkog, Đakova, Slavonskog Broda, skoro do cijele ravne Slavonije. Jedni su se uhvatili roštilja, drugi djecu doveli na dječije igralište, treći igraju nogomet.


Sijedi krš visine 650 metara. H. Čalić

Malo dalje je stijena, bolje rečeno litica Sijedi krš visine 650 metara na koga se uspinje pomoću stepenica. 

Na vrh idu oni hrabriji. 

Ovdje slabo ko dođe bez dvogleda, kako bi „uživao“ u krajoliku Srebrenika i njegove čuvene Gradine, Gradačca i „Ljiljana“ na Jasenici visokog 16 metara, TV predajnika na Vlašiću.


Pčelar Muharem Trepanić. H. Čalić

Silazimo ka Gračanici. Gračanlije, one mlađe, ove godine po šesti puta imaju svoje veliko klizaište. Puno je mladih, uživaju, a led se ne da ni na ovih plus 15 stepeni, koliko je izmjereno u 14 sati. Uvečer će ovdje biti kao u košnici. 

Kada smo kod košnice, čuveni gračanički pčelar Muharem Trepanić kaže da je u naselju Drafnici izmjerio temperaturu od 18 stepeni i da pčele u njegovom pčelinjaku rade punom parom.


Zaigrali i nogomet. H. Čalić

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.