BIVŠI PREMIJER RS

Oglasio se Džombić: Republičko javno tužilaštvo je povrijedilo princip pravičnog suđenja

Iznenađen sam da je Republičko javno tužilaštvo pojedine detalje optužnice saopćilo medijima prije samog potvrđivanja optužnice od strane nadležnog suda, rekao je Džombić

Aleksandar Džombić. arhiv

E. Ć.

4.1.2022

Javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera ovog bh. entiteta Aleksandra Džombića. Kako Džombić navodi u izjavi koju je prenijela njegova advokatska kancelarija, o tome je saznao u medijima.



O optužnici saznao iz medija

- O optužnici koju ju Republičko javno tužilaštvo podigilo protiv mene saznao sam iz medija. Još uvijek nisam dobio nikakve zvanične informacije u vezi optužnice niti sam upoznat sa njenim detaljima. Iznenađen sam da je Republičko javno tužilaštvo pojedine detalje optužnice saopćilo medijima prije samog potvrđivanja optužnice od strane nadležnog suda što po mom mišljenju povređuje princip pravičnog suđenja.


Očekujem da će u ovom slučaju nadležni sud korektno, profesionalno i odgovorno analizirati podnesenu optužnicu prije odluke o njenom potvrđivanju - izjavio je Džombić.

Pribavljena imovinska korist od 19.400.000 KM

Podsjetimo, on se tereti za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, a u vezi s milionskim kreditima koji su dodjeljivani preko Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu Energolinija d.o.o. Zvornik.

Kako se sumnja, na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske nanesena je šteta, a "Energoliniji" d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist u iznosu od 19.400.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.