OTVORENO

Poslanik Bundestaga Josip Juratović za "Avaz": Nacionalne vođe igraju skupa

Ne smijemo pasti u tu zamku, jer to nas je devedesetih godina dovelo na njihovo polje, kaže Juratović

Juratović: Važan je mir. arhiv

Piše: Alen Bajramović

5.1.2022

O ulasku Hrvatske u Šengen, Eurozoni i obavezama na tom putu, trendovima i budućnosti Evrope u Zagrebu je s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem razgovarao zastupnik u Bundestagu Josip Juratović. Jedna od tema bila je i situacija u regionu i BiH.


Drugi pogledi

On kaže za „Avaz“ da je za Hrvatsku od ogromne važnosti da u susjedstvu ima zemlju koja je stabilna, mirna i koja ima prosperitet.

- BiH će se i dalje pomagati u tom smislu, a mir i stabilnost su nam najbitniji - kaže Juratović.

Uvrede predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića na račun BiH i njenih građana i njegove česte poruke koje ne doprinose stabilnosti nisu bile predmet ovih razgovora.

- Premijer Plenković je dobro rekao da “oni drugi imaju drukčije poglede”, ali ne želimo se njima baviti, jer im tako dajemo važnost koju nisu zavrijedili. Mislim da je strateški najbolje da mi, koji na BiH gledamo s europskog, modernog i demokratskog aspekta, ljude motiviramo i damo im vjeru u budućnost - precizira Juratović.

Dodaje da je premijer Hrvatske svjestan da je izgubio dio biračkog tijela, ali ga smatra državnikom koji je spreman na to jer misli na budućnost naroda.

- Nemojmo pričati o ratu jer to samo njima koristi. Oni su složni. Sva trojica “nacionalnih vođa” igraju skupa. Čim jedan ispadne van, njihova politika se ruši kao kula od karata - ističe Juratović.

Ima alternativa

Upozorava da se politika Milorada Dodika ne može poistovjećivati s cijelim narodom.

- Ne smijemo pasti u tu zamku, jer to nas je devedesetih godina dovelo na njihovo polje, na kojem ćemo izgubiti. Moramo nuditi alternativu. Alternativa može biti samo budućnost i perspektiva BiH. Za to trebamo saveznike. Da bi BiH imala budućnost, trebamo isto toliko Srba koliko i Bošnjaka i Hrvata. Pitanje je samo hoće li to biti Srbi koji su uz Dodika, možda dođu i gori jer i to se nazire - dodaje Juratović.

Najveća pravda izbori

Očekuje da u godini izbora građani BiH konačno “progledaju”, jer stranke na vlasti ništa dobro ne mogu ponuditi, ali opstaju uz podršku 25-30 posto birača.

- U demokratiji su najveća pravda izbori, jer je glas i siromašnog i bogatog jednako vrijedan. Nažalost, i pametnog i glupog, isto. Glup ne ide, a pametan ide na izbore. Svi će obećavati med i mlijeko, ali, ako vidiš da 20 godina ne ide, pokušaj s drugim, pa se opet vrati na prve - kaže Juratović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.