ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović: Sankcijama se štiti mir, važno je da se evropske države priključe

Ovo je jasna poruka da rušenje državnih institucija, kao temelja mira i stabilnosti, neće biti tolerisano

E. T. / Anadolija

Šefik Džaferović

Foto: Avaz


Novi set sankcija koje je Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uvela Miloradu Dodiku i drugima, predstavlja čin kojim će se dati značajan doprinos zaštiti ustavnog poretka i mira u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i suzbijanju korupcije, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajednička akcija

- Ovo je jasna poruka da rušenje državnih institucija, kao temelja mira i stabilnosti, neće biti tolerisano. Također, ovo je jasna poruka Dodiku da ne može očekivati nikakvu nagradu, već samo oštru kaznu za napad na ustavni poredak i blokadu institucija. U ovom trenutku najvažnije je sada da se i evropske i druge države priključe ovoj inicijativi, te kroz zajedničku akciju uvedu sankcije i restrikcije Dodiku, njegovim saradnicima u politici i biznisu, kao i kompanijama koje su pod Dodikovom kontrolom - istakao je Džaferović.

U vezi s time, ohrabruje i poziva članice Evropske unije i druge međunarodne partnere i prijatelje širom svijeta, da podrže ovu akciju i priključe joj se.

Trebaju biti proširene

- Ako Dodik, uprkos današnjem događaju, nastavi raditi na rušenju države i mira, sankcije već počev od sutra trebaju biti proširene i pojačane, te trebaju sve oštrije pogađati sve širi krug njegovih saradnika, sve dok Dodikov režim ne shvati da ne može rušiti državu Bosnu i Hercegovinu, Dejtonski mirovni sporazum i mirnu budućnost ljudi koji žive u ovoj zemlji - dodao je Džaferović.

NA VRH

Podijeli članak na