BORBA PROTIV KORUPCIJE

Eskobar za Glas Amerike: Lideri poput Dodika siju razdor, a sve to kradući resurse od naroda BiH

Proteklih nekoliko mjeseci bio sam izuzetno fokusiran na situaciju u Bosni i Hercegovini, kaže Eskobar

Gabrijel Eskobar. Agencije

E. T. / VOA

5.1.2022

Nakon objelodanjivanja novih sankcija američkog Minstarstva finansija i State Departmenta ciljanih na BH državljane za Glas Amerike su o njihovom značaju komentirali zamjenik pomoćnika državnog sekretara i posebni predstavnik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) i savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru Paul Massaro.


Njegovi postupci štete građanima entiteta Republika Srpska

- Proteklih nekoliko mjeseci bio sam izuzetno fokusiran na situaciju u Bosni i Hercegovini, a tijekom svojih brojnih putovanja u Sarajevo i razgovora s političkim čelnicima – krajnje sam jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države poduzeti mjere protiv korumpiranih aktera koji koriste svoje službene urede za ostvarivanje osobnih probitaka.

Lideri poput gospodina Dodika koriste politiku identiteta kako bi pridobili naklonost svojim biračima i namjerno siju razdor, a sve to kradući resurse od naroda Bosne i Hercegovine - komentirao je za Glas Amerike Gabriel Escobar.


- Njegovi postupci štete građanima entiteta Republika Srpska i Bosni i Hercegovini u cjelini, a njegove riječi održavaju etničke podjele u regiji. Današnja označavanje od strane OFAC-a Dodika i Alternativne televizije i od State Departmenta Milana Tegeltije i Mirsada Kukića pokazuju kontinuiranu predanost koju Sjedinjene Države imaju prema ljudima i budućnosti BiH - dodaje Escobar.

Kao rezultat današnje odluke američkog ministarstva finasija koja se odnosi na Milorada Dodika i Alternativnu Televiziju, sva imovina i interesi u imovini sankcioniranih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u - Odjel za kontrolu strane imovine (Office of Foreign Assets Control) putem kojeg se sprovode sankcije Ministarstva.


Sankcije su veoma važne

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe, navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija SAD.

- Sankcije su veoma važne u borbi protiv korupcije. Moć američkog dolara je takva da je financijski sistem Sjedinjenih Država u središtu svih korumpiranih mreža, tako da je blokiranje pristupa tom sistemu korumpiranim akterima ključno - izjavio je za Glas Amerike Paul Massaro, savjetnik za borbu protiv korupcije u Kongresu SAD, pri Helsinškom odboru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.