ŠTA PRIHVATAJU KAO ALIBI

Nakon smjene direktora Amera Kape, iz Sindikata poručili: Vlada KS i Nadzorni odbor KJP Skenderija nisu uvažili apel radnika

Ono što možemo je konstantno i „pod lupom“ držati novu Upravu KJP Skenderije, navedeno je u saopćenju

Radnici nisu sretni zbog smjene Amera Kape sa pozicije direktora Skenderije. Arhiv

N. Aj.

6.1.2022

Planirana politička smjena direktora KJP Skenderija, i pored jučerašnjeg apela radnika ove firme kao i STBIH, je provedena odlukom Nadzornog odbora o smjeni koja je donesena jučer poslije podne. Podatak da je ista donesena jednoglasno od članova NO jasno upućuje na činjenicu da Vlada KS kao vlasnik kapitala je potpuno zanemarila stavove i apel radnika i postupila onako kako to već decenijama biva u javnim preduzećima, navodi u saopćenju direktorica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović.

- Smjena vlasti znači i smjenu direktora, a interesi same kompanije i ljudi koji u njoj zarađuju svoju egzistenciju su potpuno nebitni. Nažalost, to je ono što je očigledno zajedničko svim političkim strankama bez obzira na ono što one deklarativno ističu. 

Kao sindikat koji zastupa interese radnika i radnica ove firme svjesni smo da smo vrlo malo mogli učiniti kako bismo ovu retrogradnu praksu spriječili. Također smo svjesni da radnici moraju raditi i da ne mogu birati direktore. Pokušali smo ukazati na činjenice i argumentovano ubjediti vlasnika kapitala da razmišlja o budućnosti firme i njenih radnika - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da nisu "uspjeli promjeniti praksu koja je „sahranila“ mnoge uspješne firme u prošlosti i mnoge radnike ostavila na ulici".

- Ali ono što možemo je konstantno i „pod lupom“ držati novu Upravu KJP Skenderije. Tražit ćemo da se socijalni dijalog koji je uspostavio prethodni direktor nastavi. Tražit ćemo da promjena rukovodstva bude praćena promjenom uslova rada i primanja radnika na bolje. I nećemo dozvoliti da to bude bilo šta drugo. O svemu ćemo redovno izvještavati javnost i građane i građanke Sarajeva i BiH kako bi na predstojećim izborima imali razloga i motiv da glasaju ili za određene opcije ili protiv njih. To je naša obaveza kao sindikata koji je izabrao da ne bude produžena ruka niti jedna političke opcije, sindikata koji sarađuje sa svim strankama i hrabro ističe one koji rade u interesu radnika, a još hrabrije kritikuje one koji se o te interese ogluše.

Članove NO KJP Skenderija smatramo osobnim garantima da će se položaj i status radnika i radnica Skenderije u narednom periodu značajno poboljšati, a firma nastaviti sa uspješnim radom. To je jedini alibi koji ćemo im priznati za odluku koju su jučer donijeli - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.