ŠTA SE SPREMA

Evropska unija o američkim sankcijama Dodiku: Raspolažemo širokim alatima, a svi instrumenti ostaju dostupni

Diskusija o mogućim ili restriktivnim mjerama koje su u toku su povjerljive u Vijeću dok se ne usvoji odluka koju onda dalje komunicira Vijeće, kazala je Pisonero

Ana Pisonero. Printscren

Piše: Nerma Ajnadžić

6.1.2022

Vidjeli smo odluku SAD da poduzme akcije, blokirajući imovinu i suspendiranje ulazaka u SAD određenim osoba zbog doprinosa destabilizaciji Zapadnog Balkana, kazala je Ana Pisonero, glasnogovornica Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU, međunarodnu saradnju i razvoj na današnjoj pres konferenciji na kojoj je upitana o sankcijama koje je SAD uvela Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a.

Naglasila je da EU podstiče pronazak izlaza iz političke krize u Bosni i Hercegovini i privođenje kraju svim "neprihvatljivim inicijativama koje dovode u pitanje ujedinjenost zemlje, suverenitet i teritorijalni integritet".

Stabilnost i prosperitet BiH su u igri, ali i cjelokupan proces Bosne i Hercegovine ka integracijama u EU i budućnosti unutar EU. EU nastavlja podsticati lidere da riješe situaciju dijalogom, da dozvole Bosni i Hercegovini da ostavi iza sebe zastoj te da se, istovremeno, osigura neophodan prostor zemlji da se okrene ka konstruktivnim agendama koje leže u EU perspektivi.

U isto vrijeme, EU, kao što znate, raspolaže širokim alatima, a svi instrumenti ostaju dostupni. Dobro znate da od 2011. godine EU ima okvir sankcija koji omogućava da se nametnu restriktivne mjere osobama koje ozbiljno prijete sigurnosti u BiH, podrivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takve stvari zahtijevaju usvajanje od strane Vijeća - kazala je Pisonero.

Također je naglasila da samo reformski programi mogu garantirati pomoć EU uključujući da ekonomski i investicioni planovi budu obezbijeđeni-

- Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajnu količinu pomoći ako se ne budu poduzimale akcije. Mislimo da je važno da iznesemo našu poziciju, a naša pozicija kada je u pitanju borba protiv korupcije i organiziranog kriminala je jasna. To je vrlo bitan aspekt kada govorimo o procesu pristupanja, koji se nadzire.

Ovo je vrlo bitan problem i nastavit ćemo s nadziranjem.

Kao što znate, diskusija o mogućim ili restriktivnim mjerama koje su u toku su povjerljive u Vijeću dok se ne usvoji odluka koju onda dalje komunicira Vijeće. Mi o njima nikada ne špekuliramo u javnosti ranije i ne mislim da je moguće da kažemo nešto više u ovom momentu - zaključila je Pisonero.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.