MACAN PROTIV SAVE

Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca: Ko laže, kum ili mladoženja

Sava Marinković trebao bi u srijedu doći u Sarajevo, Macanov iskazi nije toliko vjerodostojan

Piše: Miralem Aščić

7.1.2022

Macan i Marinković. Avaz

Sava Marinković, kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo sumnjiči za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju, trebao bi u srijedu, 12. januara, izaći iz njemačkog zatvora, u kojem je služio kaznu zbog trgovine narkoticima, saznaje „Avaz“.

Potjernica Interpola

Marinković je najavio da će se predati pravosudnim organima BiH, koji su za njim prošle sedmice raspisali međunarodnu Interpolovu potjernicu.

On će odmah po izlasku, kako saznajemo, biti uhapšen i zatim predat bh. policijskih organima. Nakon toga, prema proceduri, bit će prebačen u pritvor, koji mu je već određen nakon raspisivanja potjernice od Kantonalnog suda u Sarajevu.

Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana, koji se nedavno predao Tužilaštvu, rekao je krajem prošle godine da je Marinković, pucajući iz vozila Seat, ubio Šehovića i Vujinovića pogodivši ih u glave. On je novinarima rekao da je to Macan kazao u iskazima tužiocu.

No, Marinkovićev advokat Bojan Veselinović tvrdi da njegov klijent dolazi u Sarajevo i da je spreman na saradnju s Tužilaštvom KS i istražnim organima.

- Rekao mi je da nema veze s ovim što se tvrdi i piše - kazao nam je Veselinović.

Zanimljivo je da je, kako saznajemo, Marinković bio vjenčani kum Macanu prije nekoliko godina. Bili su i dobri prijatelji. No, šta je puklo na relaciji Macan - Marinković, za sada nije poznato


Nema dokaza

Pravo je, ustvari, pitanje ko ne govori istinu. Mladoženja Macan ili kum Marinković. Prema informacijama „Avaza“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danima provjeravaju navode Macana. Prije svega, one koji se odnose na vozilo i pušku.

To je razlog zbog kojeg on napušta pritvorsku jedinicu. Za sada, navodno, nije pronađen nijedan dokaz koji bi potkrijepio Macanove navode.


Ključan Žižan

Sada je ključna uloga Marka Trifkovića Žižana, koji se, također, dovodi u vezu s ubistvom sarajevskih policajaca. On je ispitan prošle sedmice u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Žižan je, uz Macana i Marinkovića, ključni akter koji je, navodno, kobne noći kada su policajci likvidirani bio na Alipašinom Polju. Ali on šuti kao zaliven i ništa ne otkriva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.