BLAGDANI

Paroh goraždanski, Marko Marković: Bez uzajamnog poštovanja i razumijevanja nema nam ni opstanka

Ako nismo dovoljno mudri da se naučimo iz tuđih primjera, onda da shvatimo na svom ličnom da je krajnje vrijeme da čovjek treba da bude čovjek, kazao je jerej Marko Marković

Marković: Predivan praznik. Al.B.

Piše: A. Bajramović

7.1.2022

Nakon jutarnje liturgije u crkvi Svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici, pravoslavni vjernici u Novom Goraždu Božić provode u krugu porodice, uz tradicionalni božićni, porodični ručak. Božić je predivan praznik, jer ga krasi mnogo različitih običaja, kaže paroh goraždanski, Marko Marković.

Sjećanja iz djetinjstva

- Malo ko još u ranoj mladosti ne zavoli ovaj praznik i cijeli život nosi sjećanja iz djetinjstva. Mnogi naši sugrađani, koji su zbog posla ili nesretnih ratnih dešavanja rasijani po svijetu, žure i žude da se vrate u ove krajeve i da ove praznike provedu upravo ovdje – dodaje Marković.

U vremenima različitih iskušenja, u kojima se sve češće pominju i nemiri, on ističe da i tradicionalna božićna čestitka „Mir Božji, Hristos se rodi“ sadrži riječ „mir“, jer Božić je upravo praznik radosti, ljubavi i mira.


Samo malo da damo

- Bez uzajamnog poštovanja i razumijevanja nema nam nekako ni opstanka u ovim krajevima, ovom gradu i državi. Te posljedice rata i danas su vidljive i osjetljive. Ako nismo iz toga naučili neku pouku onda nikad nećemo. Ne treba prosto da dozvolimo da ponovo prođemo kroz nešto takvo ili da naša djeca to iznova proživljavaju. Ako nismo dovoljno mudri da se naučimo iz tuđih primjera, onda da shvatimo na svom ličnom da je krajnje vrijeme da čovjek treba da bude čovjek. Bez obzira da li je on hrišćanin ili pripadnik neke druge vjeroispovijesti treba barem to ljudsko da ispoštuje do kraja i biće dovoljno da svi živimo u slozi, miru i ljubavi. Možemo, nije to toliko ni zahtjevno, ni strašno, samo malo da damo, svako od sebe i biće dovoljno – poručio je jerej Marko Marković, paroh goraždanski

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.