DVA ŽUTA

Svetlana Cenić za "Avaz" o sankcijama: Ide li Dodiku i crveni karton

Rodonačelnik korupcije, sigurno, nije Dodik, to se radi u sadejstvu više lica, kaže Cenić

Cenić: Zloupotreba se kažnjava. Avaz

Piše: Alen Bajramović

7.1.2022

Najsretnija bih bila da se naše pravosuđe pozabavilo kriminalom i korupcijom, jer tužno je za državu što to mora uraditi neko drugi, kazala je doktorica ekonomskih nauka i politička analitičarka Svetlana Cenić.


Idu tenderi

U razgovoru za „Avaz“ ona je komentirala odluku SAD da prošire sankcije Miloradu Dodiku i da na crnu listu dodaju i bračni par Tegeltija te Mirsada Kukića.

- U slučaju Dodika, sankcije su proširene i tu se već pojavljuje ministarstvo trezora SAD. Iako se ljudima čini da to ništa ne znači, ipak je to malo ozbiljnije zato što i zemlje koje žele da ostvare dobre odnose sa SAD to moraju poštovati - kaže Cenić.

Očekuje se nastavak objavljivanja imena sankcioniranih iz oba bh. entiteta, uslijedit će i podrška drugih država američkim sankcijama, a sve će imati velike posljedice po BiH.

- Rodonačelnik korupcije, sigurno, nije Dodik, to se radi u sadejstvu više lica. Trgovalo se pravosuđem, svim i svačim, “ja tebi ovaj tender, a ti meni pusti to” - to gledamo godinama. Strašno je što su predstavnici međunarodne zajednice od trojice ljudi napravili bogove, dali im prevelik značaj, a oni se osjetili moćnima da mogu odlučivati o životu i smrti, pa rade iza zatvorenih vrata, po kafanama umjesto u institucijama. Onda je došlo do zloupotrebe moći, a zloupotreba se kažnjava - dodaje Cenić.


Crna lista

Ističe da bezrazložno junačenje, umjesto mudrosti, nije produktivno po one koji se tako ponašaju, a posljedice će osjetiti tek kad prođe neko vrijeme.

- Ja ovo shvatam kao još jedan žuti karton. Prvo je bila crna lista, sada su sankcije proširene, ovo ti je drugi žuti. Crveni karton može biti još jedna sankcija koju uvode SAD, koje izoluju čovjeka da ni onaj treći od trećeg ne smije raditi s vama jer odmah potpada pod sankcije - ističe Cenić.


Niko neće da vas zove

Sankcioniranima će biti sužen manevarski prostor za poslovanje, finansijske transakcije, pa i političko djelovanje.

- ATV nema veliki prostor u smislu gledanosti, ali je njen vlasnik „Prointer“, gdje je, gle čuda, sin gospodina Dodika. Tako da će se sankcije odnositi i na taj krug ljudi, a u pozadini, što možda ne vidimo, idu barijere. Vidite da vas niko ne zove, neće da se sastaje s vama, svi se povlače na sigurnu distancu - dodala je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.