OBILJEŽENA GODIŠNJICA

Za 485. rođendan Gazi Husrev-begove medrese priznanja profesorima Paliću i Bajraktareviću

Jedna od najstarijih ustanova ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i Evropi

L. S.

7.1.2022

Sa današnje svečanosti u Gazi Husrev-begovoj medresi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Gazi Husrev-begova medresa obilježava 485. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada i jedna je od najstarijih ustanova ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i Evropi.

Tim povodom je danas održana svečanost na kojoj su sumirani rezultati rada, ali i dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju te odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima, profesoru na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Orhanu Bajraktareviću, i profesoru bosanskog jezika na Odsjeku za BHS jezik na Filozofskom fakultetu UNSA Ismailu Paliću.


Jedna od najvažnijih institucija

Filozofija i religija je oblast kojom se bavi profesor Bajraktarević, koji smatra da Medresa kao temeljna obrazovna ustanova Islamske zajednice u BiH igra veliku ulogu u izjednačavanju filozofije i religije, koje su u proteklom periodu bile u podređenom položaju.

Čin priznanja koje mu se dodjeluje, kako je kazao, skretanje je pažnje i svjetla na filozofiju, na autentičnost filozofskog i religioznog mišljenja. Time se Mederesa uključuje i u međunarodni proces.

Za profesora bosanskog jezika na Odsjeku za BHS jezik na Filozofskog fakulteta UNSA Ismaila Palića, izuzetna je čast priznanje koje dobija za afirmaciju Medrese a bio je njen učenik.

Profesionalni put ga je odveo izvan institucija Islamske zajednice u BiH i dominantno se bavi pitanjima bosanskog jezika, njegove strukture, gramatike, ali i pitanjima koja su povezana s ulogom i značajem koji jezik ima u životu jedne nacionalne zajednice.

- Priznanjem je Medresa, a time i Islamska zajednica, prepoznala bosanski jezik kao jednu od strateških oblasti u kojima treba djelovati i na koju se moramo bazirati ukoliko želimo sačuvati vlastiti kulturni identitet - naglasio je prof. Palić.

Dodao je da je Medresa jedna od najvažnijih institucija ne samo Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, nego općenito Balkana i ima dugu tradiciju u Evropi. Njen posebni značaj, smatra on, je u tome što je to škola koja brine ne samo o obrazovanju svojih učenika, kadrova - nego i njihovom odgoju.


Različiti izazovi i krize

Svjesni smo, kaže Palić, da se današnje društvo u različitim oblastima suočava sa različitim izazovima i krizama, posebno kada se gubi moralno-etički kredibilitet.

- Stoga je uloga Medrese najjača u tom domenu - da obrazuje kadrove koji će ne samo biti sposobni za posao kojim se bave i koj će obavljati u budućnosti nego da to rade čestito, puna srca i sa punom odgovornošću. To je najvažnije - poručio je prof. Palić.

Gazi Husrev-begova medresa je osnovana 1537. godine kada je Gazi Husrev-beg utemeljo i koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.