OLIMPIJSKE PLANINE

Bjelašnica i Igman prepune domaćih i stranih turista

Mnogo toga je urađeno na Bjelašnici u cilju poboljšanja turističke sezone

N. Ć. / Anadolija

8.1.2022

Fotografije s Bjelašnice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Ove godine na sarajevskoj planini Bjelašnici veliki je broj posjeta iz zemalja zapadne Evrope. Hrvatske, Srbije i Slovenije, javlja Anadolu Agency (AA).

Mnogo toga je urađeno na Bjelašnici u cilju poboljšanja turističke sezone. Napravljeni su pristupni putevi, napravljena je infrastruktura koja vizuelno daje olimpijskoj ljepotici njen identitet i vraća joj olimpijski duh, a poboljašni su i uslovi za neskijaše.

- Bjelašnica je ove godine pravi zimski hit. Prvi u regionu smo počeli sa skijaškom sezonom - rekao je za (AA) Aldin Smajkan, rukovodilac marketinga i prodaje u KJP ZOI '84, kompanije koja upravlja OC Bjelašnica - Igman.

Podsjetio je da više od mjesec dana odvija se skijanje na Bjelašnici i Igmanu.

- Posjete su rekordne. Decembar je protekao u izvanrednim uslovima i svi skijaši su prezadovoljni. Posljednjih dana svjedočimo malo lošijim uslovima zbog povećanja temperature i juga, ali ski škole su počele i možda najveći broj posjetitelja su upravo ski škole koje vrše obuku - rekao je Smajkan.




Istakao je da se mijenja broj posjetitelja mijenja iz dana u dan

- Prema dosadašnjim informacijama, u odnosu na prošlu sezonu posjeta je preko 150 posto veća. To su podaci iz kraja decembra. Sezona je počela 12 dana ranije. Ono što možemo primijetiti jeste da se promijenila turistička struktura. Ove godine, ono što ranije nismo mogli zamisliti, jeste da skija veliki broj posjetitelja iz bliskoistočnih zemalja. Ove godine imamo ogroman broj posjeta iz zemalja zapadne Evrope. 

Kada gledamo posjete, najveći broj posjetitelja je iz zemalja regiona, Hrvatska na prvom mjestu, Srbija na drugom i Slovenija na trećem. Promijenila se struktura naših skijaša - naglasio je Smajkan.

Istakao je da je "Bjelašnica ove godine u totalno drugom ruhu".

- Prije svega, urađeni su pristupni putevi, napravljena je infrastruktura koja vizuelno daje olimpijskoj ljepotici njen identitet i vraća joj olimpijski duh. Poboljšani su uslovi za neskijaše, odnosno za malu djecu koja dolaze na sankanje, ograđene su zone i generalno se radi na tome da se privuče što veći broj posjetitelja koji nisu ovdje samo zbog skijanja - pojasnio je Smajkan.

Smatra da Bjelašnica godinama oskudijeva sa tim programom

- Ove godine je u planu Olimpijskog centra Sarajevo da izgradimo i zimski park za djecu koji će imati i baby liftove na Bjelašnici i pokretne trake i poligon za početnike. To je u fazi i očekujemo da bude završeno najkasnije do početka marta - rekao je Smajkan.

Podsjetio je da ove sezone imaju i Live stage u sklopu kojeg se očekuju nastupi poznatih bendova. Kako je kazao, zabilježeno je i povećanje potražnje lokalnog stanovništva za panoramskim razgledanjem Bjelašnice.

- Ove godine je ponuda i za skijaše, bordere i za ostale posjetitelje koji dolaze samo da vide Bjelašnicu zaista izvanredna - dodao je Smajkan.


Na Bjelašnici smo sreli i Amara Jažića, instruktora skijanja u "Ski HEAD" akademiji.

- Interesovanje je konstantno. Naša akademija ima određen broj djece u sedmici koji može podnijeti, to je otprilike šestero djece na jednog učitelja. Radi se inače između 40 i 50 djece u jednoj sedmici. Škola počinje u ponedjeljak, a završava u petak. Raspoređeni su u različite grupe - rekao je za AA Jažić.

Prema njegovim riječima, radi se o djeci uzrasta od pet godina i više.

- Nema granične dobi. Djeca su nevjerovatna. Kada su u grupama imaju taj neki takmičarski duh. Jako se brzo prilagode opremi i skijama. Jako brzo napreduju. Početnici budu dva dana na poligonu, a treći dan su već na liftu. Skijanje je jako dobar sport. Prije svega, na svježem smo zraku, djeca dišu punim plućima - izjavio je Jažić.

Sedmogodišnja Asja je među djecom koja su u jednoj od ski škola.

- Skijam već četiri godine. Kada skijamo ima puno snijega i ja ga volim. Nije me strah - istakla je Asja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.