POTPREDSJEDNIK RS

Salkić: Entitet RS postoji na osnovu Dejtonskog sporazuma, sve drugo je mitološka obmana vlastitog naroda

Proklamovane ideje 9. januara 1992. imale su za cilj stvaranje etnički čistog srpskog prostora sa ove strane Drine, izjavio je Salkić

Salkić: Gospođo Brnabić, RS o kojoj vi govorite nastala je na pobuni. Arhiv

Z. K.

8.1.2022

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, reagujući na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, rekao je danas da Srbija kao učesnik rata u Bosni i Hercegovini i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma jako dobro zna da današnji entitet RS u Bosni i Hercegovini postoji od momenta potpisivanja Djetonskog mirovnog sporazuma i da je sve drugo obmana i dalje držanje vlastitog naroda u mitologiji i zabludama.


Progon nesrpskog stanovništva

- Gospođo Brnabić, RS o kojoj vi govorite nastala je na pobuni i rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine, od strane dijela bosanskih Srba. Proklamovane ideje 9. januara 1992. imale su za cilj stvaranje etnički čistog srpskog prostora sa ove strane Drine - izjavio je Salkić.

Dodao je da su u ime tog cilja JNA, dobrovoljci iz Srbije, oružane i policijske formacije pobunjenih bosanskih Srba počinile progon nesrpskog stanovništva, ubistva, formirali na stotine logora, silovali hiljade djevojaka i žena, napravili hiljade masovnih grobnica, te su u konačnici počinili genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima.

- Gospođo Brnabić, preporučujem vam da pročitate neku od presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili pak presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu po kojoj je Srbija do sada jedina zemlja u svijetu proglašena krivom jer nije spriječila genocid i nije kaznila počinioce genocida. Ovo je istina o 9. januaru kojeg vi slavite u ime Srbije gospođo Brnabić, sve drugo je mitološka obmana vlastitog naroda - poručio je Salkić.


Naglasio je da je današnja Srbija zelena oaza za osumnjičene ratne zločince, da čuva murale presuđenim ratnim zločincima za genocid, dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, negira genocid, a pripadnici policije pjevaju da će biti i novi genocid.

- Gospođo Brnabić, pozivam vas da povedete svoj narod i Srbiju putem katarze, prihvatite sudski dokazane i presuđene činjenice da je neko u vaše ime počinio genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i time pokažete da niste saučesnici i dio tog projekta - kazao je Salkić.


Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

Dodao je da njen dolazak na obilježavanje 9. januara, za kojeg Venecijanska komisija rekla da je diskriminatoran a Ustavni sud Bosne i Hercegovine rekao da se ne može obilježavati kao dan entiteta, predstavlja "nastavak podrške onome što su vaši prethodnici podržavali u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995."

- Srbija kao učesnik rata u Bosni i Hercegovini i potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma jako dobro zna da današnji entitet RS u Bosni i Hercegovini postoji od momenta potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sve drugo je obmana i dalje držanje vlastitog naroda u mitologiji i zabludama. Vaše prisustvo na obilježavanju praznika, kojeg je zabranio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i učešće u rušenju institucija Bosne i Hercegovine i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine - smatra Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.