REAKCIJE

NIP: Sankcionirati provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u Janji i Priboju

Taj ponovljeni incident govori o tome da huškačka retorika vrha vlasti bh. entiteta RS budi nacionalističke strasti koje direktno ugrožavaju mir, navode iz NIP-a

Ponovljeno zastrašivanje Bošnjaka u Janji kod Bijeljine. Facebook

Z. K.

8.1.2022

Stranka Narod i Pravda ističe da ponovljeno zastrašivanje Bošnjaka u Janji kod Bijeljine i u Priboju mora biti sankcionirano, a vrh vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS i Srbiji mora shvatiti da svojom retorikom, političkim i drugim postupcima direktno ugrožava mir vlastitih građana.


Spirala nasilja

Iz Naroda i Pravde navode kako nisu javno reagovali na prvu provokaciju 6. januara, uvažavajući reakciju policije i privođenje aktera netom nakon što se desilo uznemiravanje stanovnika Janje pucnjevima u zrak.

- Privođenje aktera nemilog događaja od 6. januara je svakako za pohvalu. Nažalost, samo dva dana poslije došlo je do novog incidenta kada su nepoznate osobe ponovo uznemiravale i vrijeđale stanovnike Janje. Taj ponovljeni incident govori o tome da huškačka retorika vrha vlasti bh. entiteta RS budi nacionalističke strasti koje direktno ugrožavaju mir i dobrosusjedske odnose u Bosni i Hercegovini - tvrde iz Naroda i Pravde.


Naglašavaju da politički vrh bh. entiteta RS, ali i Srbije, mora preuzeti odgovornost za djelovanje koje na terenu dovodi do ovakvih incidenata koji pokreću spiralu nasilja.

- Janja nije izolovan slučaj, ono što svjedočimo da se dešava u Priboju i drugim dijelovima Sandžaka dio je istog trenda i dokazuje da za lošu političku retoriku nema granica, da se politička kriza brzo prenosi i prekogranično. Veličanje ratnih zločinaca od državnog vrha, sustezanje države da ukloni poruke mržnje iskazane kroz različite grafite, izjave političara kojima se vrijeđa i nipodaštava cijeli jedan narod, neminovno vode ka ovome - dodaju iz NIP-a.


Nacionalističke provokacije neće biti tolerisane

Ističu da su to anticivilizacijski postupci koji se suprotstavljaju svim moralnim načelima i vrijednostima uključujući i vrijednosti na koje nas nesumnjivo podsjećaju i sve svjetske religije, pa i sami blagdani koje mnogi ovih dana obilježavaju.

- Nadležne institucije moraju brzim i adekvatnim reakcijama poslati jasnu poruku da nacionalističke provokacije neće biti tolerisane - saopćeno je iz Naroda i Pravde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.