REISU-L-ULEMA IZ BiH

Kavazović: Za eskalaciju srpskog nacionalizma odgovorni su i Merkel, Orban i Macron

Vjera sa primitivcima nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijeda ljubav i dobre odnose među ljudima, rekao je Kavazović

M. Aš / Radio Sarajevo

Husein ef. Kavazović

Foto: Arhiv


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, komentirajući seriju incidenata i prijetnji širom bh. entiteta RS i Sandžaka, ali i jučerašnje i današnje poruke s obilježavanja neustavnog dana RS, izjavio je za Radiosarajevo.ba kako je "eskalaciju srpskog nacionalizma kojem ovih dana svjedočimo, nisu odgovorni samo srpski nacionalisti".

- Već i evropski državnici poput Victora Orbana, Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Svi su oni u posljednjih nekoliko godina hvalili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je taj nacionalizam oživljavao i podgrijavao", rekao je Kavazović.

Ranije danas Kavazović je  osudio incidente koji su se dogodili u Priboju.

- Vjera sa primitivcima nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijeda ljubav i dobre odnose među ljudima. U mnoge praznike se uvukao primitivni paganski običaj koji se ogleda u mržnji i neprijateljstvu prema drugima", rekao je Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da "nikada ne treba poistovjetiti kršćane sa primitivnom manjinom, kojih uvijek ima".

- Nadam se da će ta tiha većina dići glas protiv primitivnih poriva pojedinaca. Nažalost, u Srbiji je taj primitivizam postao dio državnog sistema, to je ono što zabrinjava", zaključio je Kavazović.

Više o temi Husein ef. Kavazović

NA VRH

Podijeli članak na