NA LICU MJESTA

Bivši stanar "Ćirine zgrade" u Mostaru: Sretan sam što u našoj ruševini nije stradao čovjek

Otpočelo uklanjanje stare željezničke stanice, jednom od mnogobrojnih u ratu proušenih objekata

Piše: M. Sm.

10.1.2022

U Mostaru je danas otpočelo rušenje zgrade stare željezničke stanice, znane kao „Ćirina zgrada“. Ovaj objekt,  jedan od mnogobrojnih  porušenih u ratu, zbog čega najveći grad na Neretvi i danas bije glas da je najrazrušeniji u cijeloj BiH, već mjesecima je bio svojevrsna kočnica dovršetku izgradnje moderne saobraćajnice s četiri trake.

Nakon što je riješen zahtjev bivših stanara ove zgrade na način da će im uz zamjenske stanove u Mikačića kući, koji su tzv. visoki roh-bau, biti isplaćeno po 400 KM po metru kvadratnom, iz Javnog preduzeća „Željenice F BiH“ su dali saglasnost za uklanjanje objekta. S druge strane, iz gradske kase će „Željeznicama“ za obeštećenje biti isplaćeno 400.000 KM.


S lica mjesta: Teška mehanizacija na terenu. M.Smajkić

Rušenje Ćirine zgrade teškom  mehanizacijom emotivno je doživio Damir Cvitanović, jedan od bivših stanara.

- Znate šta, sretan sam što se ruši, nakon jučerašnje tragedije, kada je , evo, svega, nekoliko desetina metara dalje u ruševini stradao čovjek. Mladi čovjek je izgubio život, a nastojao je sebi pruštiti kruh skupljajući željezo. Sretan sam što nije u našoj ruševini stradao, jer bi me, a vjerujem i druge stanare grizla savjest. Nama su svi spočitavali da ne dozvoljavamo rušenje. Konačno, evo, završena je naša agonija nakon 25 godina čekanja- rekao nam je Cvitanović.

Podsjetimo, u užoj gradskoj jezgri Mostara ima više od 20 ruševnih objekata na kojima se, s vremena na vrijeme, samo mijenjaju table s natpisima „Opasnost od rušenja“ i zaštitne ograde.



Ćirina zgrada: Bila kočnica dovršetku modrne saobraćajnice. M.Smajkić

Na zgradi Stare opštine, odnosno „Name“ u dva navrata su, tokom uklanjanja nestabilnih dijelova, bili povrijeđeni radnici, a jučer je život u ruševnom objektu na Korzu izgubio Dejam Ahmetović. I, danas je uz taj objekt, kao znak upozorenja, policijska traka.


Objekt u kojem je stradao Ahmetović: Policijska traka kao upozorenje. M.Smajkić

Također, i prije nekoliko godina je usljed obrušavanja kamena s jednog od objekata u Titovoj ulici smrtno stradala jedna osoba.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara je u ranijoj izjavi za „Avaz“ u vezi ruševnih objekata kazao kako problem predstavlja činjenica da se većina tih zgrada nalazi u centralnoj gradskoj zoni za koju nisu doneseni regulacijski planovi.

- Dosta objekata su komplicirani za riješiti, jer se jedan dio nalazi u zaštićenom području Starog grada. Međutim, gdje ima volje ima i načina i gledat ćemo to riješiti čim prije, jer je nedopustivo nakon tliko godina od rata naovamo da još imamo te rane u gradu koje se vide i koje su užasne-rekao nam je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.