NAKON SANKCIJA KUKIĆU

SDA traži ulazak Tužilaštva u Skupštinu TK i provjeru navoda o visokoj korupciji

Iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK navode da je njihova ukazivanja na nezakonite smjene u tom kantonu prepoznale i američke institucije, ocijenivši to visokim stepenom korupcije

Klub zastupnika SDA u Skupštini TK danas će uputili inicijativu za izjašnjenje o tome da Kantonalno tužilaštvo u Tuzli uđe i provjeri navode State Departmenta o visokoj korupciji. Arhiv

N. Aj.

10.1.2022

Klub zastupnika SDA u Skupštini TK danas će uputili inicijativu za izjašnjenje o tome da Kantonalno tužilaštvo u Tuzli uđe i provjeri navode State Departmenta o visokoj korupciji. Ovo slijedi nakon američkih sankcija predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću.

Politički ambijent u Tuzlanskom kantonu početkom ove godine dočekale su sankcije State Departmenta koje se odnose na predsjednika PDA Mirsada Kukića.

Iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK navode da je njihova ukazivanja na nezakonite smjene u tom kantonu prepoznale i američke institucije, ocijenivši to visokim stepenom korupcije.

- Mi očekujemo od vladajuće većine, prije svega SDP-a koji je najbrojniji, da daju svoj odgovor na ovo što je uradio State Department, posebno imajući u vidu da je na posljednjoj sjednici premijer TK (Kadrija Hodžić, op. a) Zakon o prijavi imovine izabranih zvaničnika pompezno najavio kao revoluciju u borbi protiv korupcije - kazao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Skopljak je kazao da će Klub zastupnika SDA tokom dana Skupštini TK uputiti inicijativu za izjašnjenje o tome da Kantonalno tužilaštvo u Tuzli uđe i provjeri navode State Departmenta.

- Nije nam logično da State Department zna ono što naše tužilaštvo i istražni organi ne znaju. Možda i znaju, ali ne reaguju - naglasio je Skopljak.

Tokom konferencije za medije iz SDA su ukazali i na to da su rad Vlade TK u prošloj godini obilježile nezakonite smjene kadrova, prvenstveno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, Ministarstvu unutrašnjih poslova te osnovnim i srednjim školama, ali i finansijska stabilnost najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH, prenosi Hayat.

Analizirajući svoj rad, iz tuzlanske SDA su kazali da su njihovi zastupnici u Kantonalnoj skupštini uložili više od 50 posto ukupnih inicijativa i amandmana o kojima se govorilo u tom zakonodavnom tijelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.