SPRIJEČITI ZLOČINE

Britanska zastupnica pozvala na hitnu reakciju: Genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi

Prijeti se bošnjačko-muslimanskoj zajednici - jučer u Novom Pazaru, sutra u cijeloj Bosni i Hercegovini, navela je Ališa Kerns

Kerns: Velika Britanija treba uvesti sankcije Dodiku. Arhiv

L. S.

10.1.2022

Britanska parlamentarka Ališa Kerns (Alicia Kearns) zatražila je hitnu reakciju međunarodne zajednice nakon serije incidenata u BiH i Sandžaku.

- Pogledajte ovo i recite mi da genocidni snovi o velikoj Srbiji nisu mrtvi. Potrebna nam je hitna akcija međunarodne zajednice. Prijeti se bošnjačko-muslimanskoj zajednici - jučer u Novom Pazaru, sutra u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Od vitalnog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo stavi međunarodni fokus na sprečavanje zločina i raspad BiH. Prisustvovat ću danas mirnim protestima, nadam se da će se međunarodna zajednica hitno sastati već danas, jer ove sedmice susret u Briselu imaju i NATO saveznici - napisala je Kerns na svom Twitter profilu, podijelivši video nacionalističog divljanja iz Novog Pazara. 

Zatražila je da Velika Britanija uvede sankcije članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku kakve su već uvele SAD.

- Ojačati raspoređivanje NATO snaga u Sarajevu, sazvati sastanak NATO-a/Kvinte, aktivirati Konfliktni centar, uspostaviti NATO jedinicu za borbu protiv dezinformacija u BiH - navela je Kerns te na kraju poručila: "Konflikt nije neizbježan. Sada nam je potrebna diplomatija odvraćanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.