POTVRĐENO ZA AVAZ

Pravoslavna crkva uputila dopis mostarskom muftiji povodom incidenata u Gacku: Čvrsto stojimo uz vas

Pismo je uz izraze zahvalnosti za prisustvo ovogodišnjem Božićnom prijemu u Mostaru, upućeno direktno mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću kako bi se izbjegle bespotrebne polemike putem društvenih mreža

Krulj potvrdio za portal "Avaza" da su uputili pismo muftiji mostarskom Salemu ef. Dedoviću. Avaz

Piše: M. Smajkić

10.1.2022

Mostarski sveštenici predvođeni Radivojem Kruljom su uputili dopis mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću povodom nemilih scena koje su se dogodile u Gacku u noći sa 9. na 10. januar 2022. godine.



Naš stav je isti kao i prije tri godine

U dopisu, pored ostalog stoji, da su prema iskazu gatačkog paroha uvredljive pjesme preko razglasa puštale navijačke skupine na koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) ni na koji način nije mogla utjecati.

U tom dopisu apostofirano je i to da SPC sadržaj pjesama smatra uvredljivim i za hrišćane te da takav način provociranja nema nikakve veze sa hrišćanskim identitetom i Jevanđeljem kojega slijede.


- Nažalost mi nemamo mehanizme niti mogućnosti da ozbiljnije utječemo na ova i slična dešavanja koja očigledno kreira aktuelna društvena i sumorna stvarnost. Naš stav je isti kao i prije tri godine, kada je oštro i nedvosmisleno, povodom sličnih ispada u Kuli kod Gacka reagovalo gatačko sveštenstvo. Kao što smo i do sada čvrsto stajali uz imame i muslimanske vjernike na području naše Eparhije tako ćemo i ubuduće - navodi se u pismu pravoslavnog sveštenstva u Mostaru, na kraju kojeg su uputili pozdrave i podršku gatačkom imamu Sadet ef. Bilaliću.


Iz Muftijstva se nisu službeno izjasnili u vezi pisma

Pismo je uz izraze zahvalnosti za prisustvo ovogodišnjem Božićnom prijemu u Mostaru, upućeno direktno mostarskom muftiji Salem ef. Dedoviću kako bi se izbjegle bespotrebne polemike putem društvenih mreža i smanjio utjecaj javnosti na međusobne odnose dvije vjerske zajednice.

Iz Muftijstva se nisu službeno izjasnili u vezi pisma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.