SASTANAK U DUBROVNIKU

Izetbegović i Plenković: Potrebno riješiti otvorena pitanja BiH i Hrvatske

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država

Bakir Izetbegović i Andrej Plenković na večerašnjem sastanku. facebook

E. Ć.

10.1.2022

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se večeras u Dubrovniku sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.



Potreban pronalazak konsenzusa o izbornoj reformi

- Na sastanku je razgovarano o potrebi rješavanja otvorenih pitanja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u obostranom interesu, kao i o odnosima Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj - obavijestio je Izetbegović na svom Facebook profilu.

Dalje je navedeno, kako su sagovornici istaknuli potrebu pronalaska konsenzusa o izbornoj reformi s ciljem ostvarivanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i Ostalih, te uklanjanja blokada u funkcionisanju institucija.

Razgovarali i o plinifikaciji BiH

Izetbegović je naglasio da bi dijalog o rješavanju otvorenih pitanja na državnom nivou bio ključan za vraćanje i osnaživanje povjerenja i saradnje dviju susjednih država. S tim u vezi, podržano je održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

Izetbegović i Plenković razgovarali su i o plinifikaciji Bosne i Hercegovine kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija, te o ostalim zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.