POTVRĐENO ZA AVAZ

Izbjegnut skandal: Svečana sjednica na kojoj će Nelson i Satler biti proglašeni počasnim građanima Mostara i zvanično zakazana

Na službenoj stranici Gradskog vijeća objavljena odluka koja je zadnjih dana izazvala nesuglasice među vladajućim

Nelson i Satler. Avaz

Piše: M. Sm.

11.1.2022

Svečana sjednica Gradskog vijeća Mostara povodom dodjele javnog priznanja počasnog građanina Grada Mostara ambasadoru SAD u BiH, Eriku Nelsonu (Eric) i šefu Delegacije EU, Johanu Satleru (Johann Sattler) bit će održana sutra, 12.januara s početkom u 10 sati.

Potvrđeno je to iz Gradskog vijeća Mostara, na čijoj je službenoj stranici danas i objavljena odluka o sazivanju svečane sjednice.

Po okončanju ceremonije, planirane su i izjave za medije te će, kako nam je rečeno, biti moguće dobiti odgovore na sva pitanja i nejasnoće u vezi sazivanja svečane sjednice, koje su se iznosile proteklih dana u javnosti i koje su bile na rubu skandala.


Danas objavljena odluka. Screenshot

Vijećnici su poziv za svečanu sjednicu  dobili u protekli petak , a nekoliko sati poslije oglasio se gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, koji je na svom službenom Facebook profilu naveo da  sazivanje sjednice za 12. januar nije urađeno u skladu s Poslovnikom o radu Gradskog vijeća, „tačnije članom 83. stav 3 iz preambule“.

- Način sazivanja svečane sjednice protivan  je odredbama Poslovnika Gradskog vijeća (Članak 83 stavak 3) koji za sazivanje svečane sjednice propisuje obveznu suglasnost dva zamjenika predsjednika vijeća i gradonačelnika - naveo je Kordić.

To su u izjavama za javnost iznosili zamjenici predsjednika , Velibor Milivojević (SNSD) i Ivan Zelenika (HDZ BiH), dok je predsjednik Vijeća, Salem Marić (SDA) tvrdio suprotno.

On je u saopćenju za javnost ustvrdio da je član Poslovnika na koji se gradonačelnik poziva apsolutno ispoštovan. Naveo je da se „gradonačelnik postavio iznad Vijeća“ te izrazio žaljenje što je „svečana sjednica dobila ovakav epilog“.



Rukovodstvo Gradskog vijeća Mostara. Avaz

Zbog svega se u Mostaru špekuliralo da je na sceni svojevrsni sukob između HDZ i SNSD s jedne i SDA s druge strane,  a koji je, sudeći prema zvaničnoj objavi odluke o sazivanju sjednice, „popeglan“.

Šta je pozadina ovakvog scenarija u Mostaru i narušavanja izuzetno skladnih odnosa između vladajućih, nikome nije jasno, jer, kako su nam kazali iz SDP-a i HRS-a odluka o proglašenju Nelsona i Satlera počasnim građanima je donesena gotovo konsenzusom. Svoju ruku su 9.decembra prošle godine za to digli svi vijećnici, uz četiri suzdržana glasa, dva iz Naše stranke i dva iz SDP-a.

- Vijeće je već izglasalo Nelsona i Satlera počasnim građaninom, a takvu odluku su inicirali i podržali SDA i HDZ, pa mi nije jasno zašto nas sada sramote pred međunarodnim institucijama kada samo protokolarno treba uručiti nagrade. O razlozima ne bih nagađao, to treba pitati njih, ali je poražavajuće da ponovno zbog tih odnosa ispašta Grad Mostar - izjavio je za „Avaz“ Arman Zalihić, predsjednik Kluba SDP-a u GV Mostara.

Zanimljivo je da u odluci o sazivanju sjednice stoji datum 22.decembar. Silvio Bubalo, vijećnik HRS-a kaže da će se on i njegove stranačke kolege odazvati sjednici.

- Vidimo neke blokade od HDZ-a i SNSD-a, zbog čega, ne znam. Zamjenici predsjednika su nam poslali mailove u kojima su naveli da sazivanje sjednice nije u skladu s Poslovnikom, a  predsjednik kaže da to nije tačno, jer su sve zajednički dogovorili. Šta su njih trojica pričali, ne znam, ali ćemo se odazvati pozivu predsjednika, jer, nema razloga da mu ne vjerujemo - kaže nam Bubalo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.