POZVAO TEGELTIJU

Nešić traži smjenu ministrice Turković zbog "kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja"

Ni Bisera ni bilo ko ne može narušiti bratske odnose RS sa Srbijom, Rusijom i Kinom, navodi se u saopćenju

Nešić traži smjenu Turković. Arhiv

N. Aj.

11.1.2022

Predsjednik DNS Nenad Nešić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog, kako je naveo u saopćenju, "kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja".

- Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje spoljne politike i ministrica Turković bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note. Turković niti je država niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH - istakao je Nešić.

Dodaje da će vrata Republike Srpske i Banje Luke uvijek biti otvorena za sve prijatelje.

Ni Bisera ni bilo ko ne može narušiti bratske odnose RS sa Srbijom, Rusijom i Kinom. Jedino što joj uspijeva jeste da bruka BiH i njene institucije, te da se etablira za većeg skandal majstora od Svena Alkalaja svojevremeno - navodi se u saopćenju.

Nešić smatra da Republika Srpska ne treba ostati slijepa i nijema na kontinuirane postupke Bisere Turković kojima izlazi iz svoje nadležnosti i pokušava da nanese štetu RS i njoj prijateljskim državama.

- Zato pozivamo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene proceduru za njeno razrješenje jer će u suprotnom poslati poruku da podržava njeno ponašanje - zaključio je Nešić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.