OTVORENO

Pravni ekspert Nedim Ademović za "Avaz": Secesija je počela, oni neće stati

BiH treba s međunarodnom zajednicom početi pregovarati o vojnoj intervenciji i angažmanu domaćih vojnih snaga

Nedim Ademović: Ni devedesetih godina niko nije predviđao rat. Avaz

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

11.1.2022

Slavljenje 9. januara je neustavno i zabranjeno, kategoričan je Nedim Ademović, stručnjak za ustavno pravo, te dodaje da antiustavni čin, kojem smo svjedočili u Banjoj Luci i širom RS, država ne može zaustaviti jer nema snagu za to.


BiH napadnuta

Ademović smatra da je zato Milorad Dodik odlučio da ide i u secesiju, jer smatra da nema sile koja ga može zaustaviti.

- Slavljenje 9. januara za RS je bitno, posebno sada, jer se time pokušava odbraniti originalni koncept nastanka RS, a ne nastanak putem ustavnog priznanja od BiH. Pokušavaju se braniti državnost RS i srpski karakter države, kojih nema, i služe kao ideološko sredstvo mobilizacije etnonacionalista i separatista uz dobivanje maksimalne međunarodne podrške - kaže Ademović za “Avaz“.

Ekspert za ustavno pravo od početka krize upozorava da je BiH napadnuta i da je u toku „tiha secesija“ RS koja može prerasti u sukob.


- Na početku sam govorio da smo napadnuti, još kad su naši političari govorili da treba sačekati još ovo ili ono. I sada mislim da je Tužilaštvo moglo ranije reagirati da to spriječi jer se sada već dosta toga zakompliciralo. Devedesetih godina niko nije predviđao rat. Znamo posljedice. Sada mnogi kredibilni političari, vojni analitičari, nezavisni mislioci iz cijelog svijeta govore da je rat jedna od solucija. Odakle nam pravo da to ignoriramo? Mislim da je sukob, jednog ili drugog obima, scenarija ili intenziteta, moguć - pojašnjava Ademović.

Prema njegovim riječima, BiH je nakon posljednje sjednice Vijeća sigurnosti trebala proglasiti vanredno stanje i „s međunarodnom zajednicom početi pregovarati o vojnoj intervenciji i angažmanu domaćih vojnih snaga“.


Fokus na Balkan

Komentirajući nedavno objavljivanje sankcija SAD za Dodika i ostale, Ademović kaže da SAD vraćaju fokus na zapadni Balkan.

- Situacija je preozbiljna. Počela je secesija RS od naše države i nema naznaka da će stati. Nevezano za to što su to antidemokratske aktivnosti protivne međunarodnom i domaćem pravu, taj proces je opasan presedan za mnoge države. Zapadne sile ne žele takav scenarij. Dodatno, kompletna situacija otežava odnose SAD i EU s Rusijom, pa smo i po tom pitanju postali bitni. Konačno, narušavanje dejtonske BiH je ugrožavanje američkog projekta iza kojeg oni stoje - ističe Ademović.


Sankcije nisu dovoljne

Sankcije potvrđuju da je u BiH veoma jaka sprega politike i korupcije, da je Dodik duboko zagazio u antiustavno djelovanje i prijeti raspadom države, ali je bitno da je to sada formalno identificirano i javno rečeno.

- Sankcije nisu dovoljne. EU, ali i pojedine njene države moraju uložiti maksimalne napore da ojačaju bh. vlast - pojašnjava Ademović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.