MAĐARSKI MINISTAR

Sijarto nakon razgovora sa Šmitom: BiH igra ključnu ulogu u regiji, Mađarska ne vidi smisla u prijetnjama uvođenjem sankcija

Ponovio je stav o protivljenju uvođenja sankcija političarima, kazavši kako je "razgovor sa zapadnim Balkanom više dobrodošao

Sijarto i Šmit. Agencije

N1

12.1.2022

Mir i stabilnost zapadnog Balkana su u interesu Mađarske, a Bosna i Hercegovina bez sumnje igra ključnu ulogu u tome, poručio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto tokom razgovora sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt), prenose mađarski mediji.

On je također ponovio stav o protivljenju uvođenja sankcija političarima, kazavši kako je "razgovor sa zapadnim Balkanom više dobrodošao".

U telefonskom razgovoru u utorak navečer Sijarto je naglasio da su mir i stabilnost u ovoj regiji u interesu mađarske nacionalne sigurnosti kao i u ekonomskom interesu zemlje.


Razgovor sa zapadnim Balkanom

- Bosna i Hercegovina, bez sumnje, igra ključnu ulogu s ove tačke gledišta u regiji i zato mi, Mađari, smatramo važnim da imamo nastavak smislenog dijaloga koji se temelji na međusobnom poštovanju s liderima BiH - napisao je Sijarto na Facebook stranici.

Rekao je također kako Mađarska ne vidi smisla prijetiti uvođenjem sankcija te dodao da bi evropski političari trebali shvatiti da bi "razgovor sa zapadnim Balkanom bio više dobrodošao nego razgovor o njemu".

Mađarski medij Hungary Today, koji je prenio vijest, dalje navodi da je u pismu Evropskom parlamentu, parlamentarka Momentuma Katalin Čeh upozorila da, prema medijskim izvještajima, vlada premijera Viktora Orbana izdvaja 100 miliona eura za kampanju lidera bh. Srba Milorada Dodika "s ciljem razbijanja ove zapadnobalkanske zemlje".

Čeh je također istakla da je uznemirujuće što je dokument koji je procurio u javnost otkrio da je Oliver Varhelyi, EU komesar za susjedstvo i proširenje, “otvoreno pregovarao” s Dodikom u pokušaju razbijanja Bosne i Hercegovine.

U pismu zastupnicima Europskog parlamenta, zastupnik Fidesza, Orbanove stranke, Tamas Deutsch nazvao je informacije “neistinitim” i kazao da ih treba zanemariti. Dodao je, međutim, da se optužbe iz pisma Cseh moraju riješiti jer se tiču pitanja proširenja EU na Zapadni Balkan.


On je optužio mađarske ljevičarske političare

Deutsch je također rekao da je Varhelyi, tokom posjete BiH krajem prošle godine, pozvao čelnike zemlje da smanje tenzije i da se suzdrže od retorike i koraka koji bi potkopali povjerenje i državne institucije.

On je optužio mađarske ljevičarske političare da su “poznati po tome da šire lažne vijesti i blaćenja” o mađarskoj vladi i njihovoj zemlji te je to povezao s približavanjem općih izbora.

Nedavna izjava Viktora Orbana o tome da integracija Bosne i Hercegovine, kao zemlje sa dva miliona muslimana, predstavlja sigurnosni izazov, izazvala je buru reakcija, a predložena je i zabrana Orbanove posjete Sarajevu koja je najavljena za kraj ovog mjeseca.

Mađarski premijer se također usprotivio mogućnosti uvođenja sankcija Miloradu Dodiku, s kojim se sastao u Banjoj Luci u novembru prošle godine, navodi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.