JASNI STAVOVI

Ambasadori u BiH Nelson i Satler: Ovo je posljednja šansa, pet do 12 je

Ono što danas preovladava nije nada, već strah, kaže šef Delegacije EU u BiH

S press-a u Mostaru: Kompromis s emora postići. M.Smajkić

Piše: M. Smajkić

12.1.2022

Blokade i bojkoti ničemu ne služe, bilo da se radio Gradskom vijeću ili državnom Parlamentu, izjavio je  danas ambasador SAD u BiH, Erik Nelson (Eric) na pres-konferenciji nakon svečane sjednice u Gradskoj vijećnici u Mostaru, a na kojoj su njemu i šefu Delegacije EU u BiH uručena priznanja počasni građani Mostara.

On je to kazao upitan za komentar u vezi nedolaska pojedinih vijećnika iz reda srpskog naroda u GV Mostara, među kojima je i dopredsjednik GV-a, Velibor Milivojević (SNSD).

Ambasador Nelson se osvrnuo i na događaje u vezi s obilježavanjem i proslavom neustavnog dana RS, 9.januara.

- Vidjeli smo pozive na podjele, mržnju, prijetnje nasiljem i odgovornost je vlasti i u RS-u i u FBiH, gdje god se to događaju takve stvari da se bave istraživanjem i da provode istrage i da primjenjuju zakone bez obzira na to gdje se to dešava i na koga se odnosi, jer nijedan građanin ne bi trebao osjetiti to da postoji prijetnja za njega - kazao je Nelson.


Nelson: Treba da dođe do izborne reforme. M.smajkić

U vezi pregovora koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, ambasador SAD je rekao da će izbori u ovoj godini biti održani.

- Važno je da izbori budu održani sa više integriteta i da građani zaista vjeruju da je njihov glas bitan. Johan i ja radimo na tome, tražimo da dođe do izborne reforme i na tehničkom i zakonodavnom i administrativnom nivou da bi se uklonile slabosti koje vidimo iz jedne u drugu izbornu godinu. Dolazimo do trenutka, kada je to pet do 12, kada postoji posljednja šansa da se riješi ono što su HDZ i SDA izrazili kao svoja opredjeljenja prije više od 18 mjeseci, a što se odnosi na Predsjedništvo BiH i provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. I zato smo odlučili da danas ponovno dođemo ovdje da bismo sve podsjetili na to da su fleksibilnost i odgovornost ključne stvari i da su moguće. Kompromis se mora postići, za konsenzus on je neophodan i SAD će nastaviti i dalje raditi sa Evropskom unijom da bi se to riješilo - potcrtao je Nelson.

Satler je naveo da je upravo Sporazum o Mostaru dao nadu građanima ove zemlje da će stvari krenuti nabolje.

- Međutim, ono što danas preovladava nije nada, nego je, zapravo, strah. Evropska unija je bila veoma jasna po pitanju neustavnog obilježavanja dana RS. Jasno smo osudili sve to, ali i atmosferu koja je zavladala širom zemlje. Porast tenzija nije ono što mi želimo da vidimo. To je suprotno evropskim vrijednostima i aspiracijama ove zemlje da se pridruži Evropskoj uniji. Jasno ste mogli pročitati iz izjava koje su ovih dana stizale iz Brisela, da, imamo mi sve alate na raspolaganju, imamo i mrkve i štapove i sankcije postoje kao jedno sredstvo. Međutim, ono što radimo kao diplomate i što jeste naš zadatak svakodnevno da spajamo ljude i da ih vraćamo dijalogu. Nadamo se da će razum prevladati da političari neće protraćiti ovu izbornu, 2022. godinu, koja jeste izborna godina na skupljanje svojih političkih poena - rekao je Satler.



Satler: Imamo i mrkve i štapove. M.Smajkić

Iako BiH ima posebno uređenje, kako je rekao Satler, ipak, stvari se moraju riješavati dogovorom i konsenzusom.

- Bilo kakvo jednostrano djelovanje nije dobro. Poziv  na  vraćanje nadležnosti je put koji ne vodi nigdje. Postoji jedno mjesto za riješavanje svih ovih stvari, a to je Parlament BiH i pozivam sve da se vrate u Parlament - rekao je Satler.

U vezi pregovora koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, Satler je rekao da je ovo posljednja šansa za postizanje dogovora.

- Potrebno je da svi akteri koji učestvuju u ovom procesu svu svoju energiju usmjere na postizanje dogovora. Mi smo spremni da idemo do kraja, da pružimo svoju podršku. Unaprijeđenje odnosa između Bošnjaka i Hrvata je zapravo nešto što je izuzento važno i na tome predano radimo i pitanje je da svi građani ove zemlje ostvare pravo da se mogu kandidovati za najviše pozicije u skladu sa presudama Evropskog suda. Također, važno je ustanoviti pravila koja će omogućiti održavanje pravičnih izbora. Ono što pred Božić nismo vidjeli je upravo izostanak volje da se stavovi približe i to jeste teško, ali pozivam sve aktere da iskoriste ovu posljednju priliku i ukoliko dođe do postizanja dogovora bit će potrebno jedno vrijeme u Parlamentu za sve to - naveo je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.