NEVIĐENI SKANDAL

Ministar Jozić izabrao trojicu penzionera za direktore tri kaznenopopravna zavoda u FBiH

Kako je navedeno, krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja podnesena protiv Jozića, ali i premijera Fadila Novalića i ministara u Vladi Federacije koji su glasali za ovakvu odluku

Jozić: Oštetio budžet Federacije. Avaz

Piše: M. Aš.

12.1.2022

Mato Jozić, ministar pravde Federacije, izabrao je trojicu penzionera za direktore tri kaznenopopravna zavoda u FBiH, navodi se u krivičnoj prijavi koja je podnesena Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu Federacije, ali i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), saznaje portal "Avaza".


Stekao uvjete

Radi se o imenovanjima direktora KPZ-a Zenica Redže Kahrića, direktora KPZ-a Sarajevo Faruka Zubčevića i čelnika KPZ-a Orašje Ive Ivkića. Njih je, na prijedlog Jozića, prije dvije sedmice imenovala i Vlada FBiH, a nakon što su preglasani ministri SBB-a, koji su bili protiv imenovanja.

Podsjećamo, Jozić je predložio da se, umjesto Bošnjaka, kandidata SBB-a, na mjesto direktora KPZ-a Zenica imenuje Jozićev kandidat Redžo Kahrić.

Krivična prijava zbog, kako je navedeno, zloupotrebe službenog položaja podnesena je protiv Jozića, ali i premijera Fadila Novalića i ministara u Vladi Federacije koji su glasali za ovakvu odluku.


Faksimil krivične prijave protiv Jozića, Novalića i ministara u Vladi FBiH. Avaz

U prijavi se navodi da je Kahrić, iako su znali da je stekao uvjete za odlazak u starosnu penziju, imenovan na poziciju direktora KPZ-a Zenica.

Istaknuto je da Kahrić, prema podacima Zavoda PIO, ima ukupan staž osiguranja u trajanju većem od 40 godina, koji se sastoji od efektivnog i beneficiranog, jer je bio na poslovima na kojima se staž računa u uvećanom trajanju.


Odlična saradnja

Istaknuto je da je njegovo imenovanje protuzakonito te mu omogućava stjecanje protupravne imovinske koristi.

Isto važi i za Zubčevića i Ivkića. U prijavi je navedeno da su Jozić, Novalić i ministri koji su glasali za imenovanje oštetili budžet FBiH nezakonitom isplatom plaća i doprinosa za PIO u iznosu od 500.000 KM.

Ova imenovanja su dokaz da SDA i HDZ odlično sarađuju kad je u pitanju imenovanje njihovih kadrova, nezavisno od tenzija koje podižu u svojim glasačkim tijelima u vezi s  izmjenom Izbornog zakona.

SDA i HDZ uvijek glasaju zajedno i redovno preglasavaju SBB, kao i u slučaju izbora direktora tri zatvora. Suprotno propagandi pojedinaca iz SDA, SBB nikada nije preglasao SDA glasajući s HDZ-om protiv njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.