PRENOSIMO

The Bosnia Times: Palmere, vrati se - Čoviću i Izetbegoviću će "zavrnuti ruke", a potom slijedi totalna izolacija Dodikovog režima

Nakon sankcija izrečenih Miloradu Dodiku, radna večera Andrea Plenkovića i Bakira Izetbegovića u Dubrovniku drugi je veliki korak ka rješavanju političke krize u BiH

Metju Palmer. The Bosnia Times

The Bosnia Times

12.1.2022

Nije u pravu predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, koji smatra da je radna večera predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Dubrovniku negativna pojava, piše "The Bosnia Times".

Iako Nikšić smatra da susreti u toj formi, ukoliko mogu polučiti bilo kakav pozitivan ishod u vezi sa političkom krizom u regiji su dobrodošla i korisna praksa, on poruke koje su poslane nakon susreta u Dubrovniku ocjenjuje negativno.

- Poruke o navodnoj potrebi poboljšanja odnosa Hrvata i Bošnjaka su ponovno neutemeljeno, kontraproduktivno svođenje Bosne i Hercegovine na plemenski savez u kojem se dogovaraju navodne poglavice plemena - ocijenio je Nikšić.


Plenković politički profitirao

Sve ove primjedbe mogu stajati u iole normalnijim vremenima, međutim „vrag je davno odnio šalu“ i svaki oblik političkih razgovora koji umiruje našpenovane tenzije je dobrodošao. Prema tome u ovakvim situacijama nema politikantstva što se uvriježilo kao politička praksa sarajevske opozicije. Zato je Nikšić trebao razumjeti da ova večera nije bila puka politička želja i volja jednog, drugog ili trećeg aktera koji se povezuje sa spomenutom večerom.

Najvjerovatnije je razgovor iniciran od međunarodnih faktora kako bi se oživjeli propali pregovori o Izbornoj reformi. Očito im je večera prijala jer samo par dana nakon susreta Plenkovića i Izetbegovića američki pregovarač Metju Palmer (Matthew) nagovijestio je povratak u Sarajevo sa svojom suradnicom i predstavnicom Evropske unije Angelinom Ajhorst (Eichhorst).

Kao što se već primijetilo Zoran Milanović nije smio doći u BiH. Izgovor mu je bio osobna sigurnost, ali veća je vjerovatnoća da je bio upozoren od međunarodnih faktora da to ne čini. U prilog toma govori i činjenica da je naprosto zašutio i da od tada ni riječi o BiH nije izustio. Čak ni kad je Milorad Dodik usporedio BiH sa ustaškom državom.

Plenković je već politički profitirao jer se u odnosu na Milanovića predstavio kao političar koji doprinosi miru i stabilnosti u regionu. Isti gard je zauzeo i Aleksandar Vučić iako je njegova pozicija mnogo teža od Plenkovićeve. Zato se može reći da je ovo bio baš pravi trenutak za njega i kad je Dragan Čović u pitanju. I on se ušutio i prilično distancirao od Dodika. 

To je uočio bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko podsjećajući javnost kako se i Čović nekada „kleberio“ u društvu „zločinačke bulumente“ okupljene oko Dodika na proslavi 9. januara u Banjoj Luci.

Ponizili američkog izaslanika

Čović je politički utihnuo samo iz straha od sankcija koje su Amerikanci izrekli Dodiku bojeći se da će iste takve biti izrečene i njemu. 

Kao što isti strah ima i Bakir Izetbegović se već u javnosti spekuliralo kako se bračni par Izetbegović nalaze na američkoj crnoj listi. Prema tome, ako se ikad misle dogovarati Čović i Izetbegović to naprosto moraju učiniti sada više da bi spasili sebe nego da spase svoje narode i državu u što se kao lideri zaklinju,

Zato se može reći da je Nikšić pogriješio i kad se poveo za Bakirom Izetbegovićem pa je napustio pregovore o izbornoj reformi nakon čega su privremeno otkazani. Prije svega time su Izetbegović i Nikšić ponizili američkog izaslanika što je nekorektan odnos prema najvažnijem savezniku BiH, piše "The Bosnia Times".

Izricanjem sankcija od strane SAD je prvi konkretan korak nekog međunarodnog faktora kad je Dodik, kao ključni generator političke krize u BiH u pitanju. To se mora respektirati i pokušati uzvratiti kooperativnošću i kad su pregovori u pitanju. Stoga se spomenuta radna večera u Dubrovniku možda može ocijeniti kao početak rješavanja političke krize u BiH.

Naredni izbori su "biti ili ne biti"

Nikšić će kao lider opozicije svakako biti kooptiran u pregovore o izbornoj reformi, koji će ujedno biti i pregovori o načinu rješavanja opće političke krize u BiH. Ne bude li svjestan ovih grešaka mogao bi prokockati šansu koja mu je bila „servirana na tanjiru“.

Nakon otklanjanja tenzija između Hrvata i Bošnjaka, kao i razbijanja saveza Dodika i Čovića, te na koncu uskraćivanjem podrške tom savezu od strane radikalnih političkih i medijskih krugova iz Zagreba, slijedi postepena, a možda i potpuna izolacija Dodikovog ražima. 

U ovakvom političkom okruženju kakvo mu se sprema on i kad bi htio ne može bojkotirati izbore. Baš takav politički ambijent ide na ruku opoziciji, kako u RS-u tako i u Sarajevu. 

To bi Nikšić morao iskoristi jer su naredni izbori „biti ili ne biti“, kako za njega i njegov SDP, tako i za državu Bosnu i Hercegovinu!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.