MINISTAR EVROPSKIH POSLOVA

Grlić Radman: Hrvatskoj je u interesu evropska perspektiva BiH, ali nismo ravnodušni s trenutnim političkim stanjem

Dodao je da Hrvatska ulaže velike napore kako bi sve političke lidere u BiH uvjerila u nužnost rješenja Izbornog zakona, i to što prije

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. Printscreen/HRT

N. Aj.

13.1.2022

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman gostovao je na HRT-u te je govorio o brojnim temama, ali se dotakao i položaja Hrvata u BiH, o izborima u BiH i reformi Izbornog zakona.

- Neki dan sam bio u Sarajevu gdje sam išao u dogovoru s predsjednikom vlade, koji je tamo bio 13. decembra. Trebao sam na operativnoj razini dogovoriti sve one tačke održavanja zajedničke sjednice dviju vlada tokom prve polovice ove godine. Tako pokazujemo da je Hrvatskoj stalo do jedne stabilne, funkcionalne BiH", rekao je dodavši kako promjena Izbornog zakona jamči upravo ono što je dejtonsk-pariski sporazum utvrdio: Bosnu i Hercegovinu kao državu s dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda.

- Hrvatskoj je u interesu evropska perspektiva BiH. Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke prioritete kada govorimo o NATO članstvu, Evropskoj uniji, zapravo u svim najvažnijim međunarodnim organizacijama. Sada želimo to učiniti i Bosni i Hercegovini. Međutim, nismo ravnodušni s trenutnim političkim stanjem u BiH, kada su narušena temeljna prava koja su bila osigurana Dejtonskim sporazumom i ustavom, aneks 4, u kojima se jamči da Hrvati kao konstitutivni, ravnopravni narod mogu birati legitimne predstavnike u kolektivna tijela - rekao je Grlić Radman.

Dodao je da Hrvatska ulaže velike napore kako bi sve političke lidere u BiH uvjerila u nužnost rješenja Izbornog zakona, i to što prije.

Ovdje možete pogledati cijelu emisiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.