JEZERO SNIJEŽNICA

Zbog nacionalističkog orgijanja: U Teočaku peticija protiv plivanja za časni krst

Prošle godine je razvučena zastava od 33 metra, trobojka, na prostoru FBiH, kazao Hasanović

Prošle godine je razvučena zastava od 33 metra. AGENCIJE

A. O.

13.1.2022

Neformalna grupa građana u Teočaku organizirala je potpisivanje peticije protiv organiziranja manifestacije plivanja za časni krst na jezeru Sniježnica.


Nacionalistički simboli

Peticija će biti predata općini Teočak i MUP-u Tuzlanskog kantona. Prošle godine, na praznik Bogojavljanja, grupa mladića uz podršku Crkvene općine i MZ Priboj, organizirala je plivanje za časni krst u vodama sniježničkog jezera, što je pratila nacionalistička muzika, simboli i povici.

Vijećnik u OV Teočak i jedan od organizatora potpisivanja peticije Amel Hasanović kazao je da je cilj peticije da se ne održi skup na jezeru Sniježnica, pod imenom časni krst.

- Prošle godine je razvučena zastava od 33 metra, trobojka, na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, pjevali su pjesme koje simbolizuju stradanje. Također, ne želimo da nam se ponove situacije iz gradova BiH koje su obilježile pravoslavni Božić - izjavio je Hasanović.


Strijeljani civili

Iz ove općine 14. jula 1992. godine strijeljano je 68 civila, a među njima su Amelov otac i dvojica amidža. 

Grupa mladih iz Teočaka smatra da nije vrijeme za dopuštanje da se zloupotrebom vjere širi mržnja i nacionalizam, zbog toga su odlučni od institucija i na ovaj način tražiti reakciju prenosi Tuzlanski.ba

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.