ŠEFICA USAID-A

Samanta Pauer dolazi u BiH: Posjeta u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike

Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost

Samantha Power. Arhiv

Piše: D. H.

13.1.2022

Samanta Pauer (Samantha Power), administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID, u posjeti Bosni i Hercegovini.

Administratorica Pauer će posjetiti Bosnu i Hercegovinu u periodu od 19. do 21. januara da bi još jednom istakla opredjeljenje Sjedinjenih Država za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj Bosni i Hercegovini koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani.

Tokom posjete, administratorica će se sastati sa lokalnim partnerima USAID iz nevladinog sektora u oba entiteta i svih etničkih grupa. Imaće sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu okoline, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH. Cijelim svojim angažmanom istaći će čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Država za promociju pomirenja, borbu protiv korupcije, podršku građanskom aktivizmu, promociju demokratskih reformi i vladavine zakona, te stvaranje novih ekonomskih prilika za građane BiH.

Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.