POSJET

Predsjedavajući Zvizdić sastao se sa ambasadorom Slovenije Sedarom

Tema sastanka bila je o saradnji dvije države

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Sedar. PRESS SLUŽBA

Piše: A. O.

13.1.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je u nastupnu posjetu ambasadora Republike Slovenije u BiH Damijana Sedara.

Tema sastanka bila je o saradnji dvije države i istaknuli da su bilateralni odnosi dobri, te da postoje velike mogućnosti za njihovo dalje unapređenje, posebno u oblasti ekonomske saradnje.


Suverenitet i integritet

Predsjedavajući Zvizdić upoznao je ambasadora Sedara sa aktuelnom političkom situacijom u BiH. Istaknuo je da je politička situacija vrlo složena i da je već duži vremenski period prisutna jednostrana antiustavna blokada rada institucija BiH koja se negativno održava na integracijske i stabilizacijske procese, kao i na sve građane BiH. Naglasio je da je nužno deblokirati rad državnih institucija i buduće aktivnosti usmjeriti na stabiliziranje stanja, EU i NATO integracije i ekonomski razvoj kako bi svi građani živjeli i radili u miru.

Ambasador Sedar rekao je da Slovenija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio podršku koju Slovenija pruža BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu. Predsjedavajući Zvizdić s tim u vezi rekao je da su to dva najvažnija vanjskopolitička cilja i da je to u interesu i BiH i Evropske unije.


Parlamentarna saradnja

Razgovarali su i o parlamentarnoj saradnji i složili su se da postoji prostor za njeno intenziviranje. Naglasili su da je u narednom periodu neophodno organizirati susrete parlamentaraca, kao i grupa prijateljstva BiH i Slovenije kako bi se ukazalo na značaj i ulogu parlamenata u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Zvizdić poželio je ambasadoru Sedaru uspjeh u diplomatskoj misiji u našoj zemlji, navodi se u saopćenju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.