BIH

Na konferenciji u Kopenhagenu upozoreno na političku krizu u BiH

Prijeti se suverenitetu BiH što bi moglo ugroziti njen teritorijalni integritet, upozorio je Poljo

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj Emir Poljo. Arhiv

N. Aj.

13.1.2022

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Danske Martin Lidgard (Lidegaard) i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Danskoj Emir Poljo otvorili su danas konferenciju nazvanu "Bosna i Hercegovina - 30 godina moderne nezavisnosti - izazovi i perspektive na putu u članstvo u Evropskoj uniji".

Skup o BiH organizirali su Ambasada Bosne i Hercegovine u Kopenhagenu u saradnji s danskim Helsinškim komitetom za ljudska prava u online formatu.

Konferencija ima za cilj da članovima danskog Parlamenta, širokom političkom i naučnom auditoriju u Danskoj, Bosni i Hercegovini i šire, u okolnostima globalnih evropskih i svjetskih političkih previranja, približi trenutne političke odnose u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu.

Organizatori kažu da je u pitanju veoma važna konferencija, posebno u trenutku kada Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najvećih političkih izazova u njenoj novijoj historiji, dok ujedno obilježava i 30 godina moderne nezavisnosti.

Lidgard je kazao je da je konferencija organizira u dobrom i potrebnom trenutku, posebno naglašavajući da je od ključne važnosti zadržati fokus na BiH i na njenom putu ka Evropskoj uniji, ali su posljednjih mjeseci, ocjenjuje, bili tragični i neodoljivo podsjećaju na događaje iz devedesetih.

- Svi smo u strahu da bi se historija mogla ponoviti i to posebno jer je bh. entitet Republike Srpska odlučio neučestvovati u radu državnih institucija, formirajući vlastite institucija ostavljajući ostale zabrinute o tome šta bi budućnost mogla donijeti - podvukao je Lidgard.

Lično misli, kaže, da se historija ponavlja zbog čega je potrebno jednoglasno udružiti snage kako se ne bi došlo u sličnu situaciju koja može donijeti nasilje i novi rat jer postoje političari koji koriste agresivnu propagandu i govore neistine u cilju ostvarenja svoje političke platforme.

Ambasador BiH u Danskoj Emir Poljo na otvaranju konferencije je uime organizatora naglasio da je cilj iz sjeverne Evrope poslati jasnu poruku u ovom ključnom trenutku za BiH i to je da je mir najvažnije održati za sadašnje i buduće generacije.

Uticaj međunarodne zajednice, podsjetio je ambasador, uvijek je bio prisutan, a to je i danas slučaj. Dok su pripremali ovu konferenciju suočili su se s novom političkom krizom pred kojom se ne smiju zatvarati oči te je i ovaj skup posvećen posebno tome, kazao je.

- Trenutna politička situacije je ozbiljna, prijeti se miru i stabilnosti u BiH, regiji zapadnog Balkana, ali i samoj Evropi. Prijeti se suverenitetu BiH što bi moglo ugroziti njen teritorijalni integritet - upozorio je Poljo, dodajući da je sada od ključne važnosti udružiti sve prijateljske snage.

Ipak, naglasio je ambasador Poljo, stanovnici BiH su opredijeljeni da očuvaju slobodu, mir, stabilnost i demokratiju.

U nastavku konferencije očekuje se obraćanje ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković, ministra vanjskih poslova Danske Jeppe Koffod te visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmmita (Christian Schmidt).

Predviđeno je da se na kraju skupa usvoje preporuke koje će biti dalje proslijeđene relevantnim institucijama u Evropi i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.