RIJEČ STRUČNJAKA

Prof. Karamehić o rekordnom broju zaraženih u BiH: Naš bolnički sistem će kapitulirati

Mjere moraju biti rigoroznije, kaže ugledni imunolog

Karamehić: Kao bumerang. Avaz

Piše: M. Sm.

14.1.2022

BiH je danas upisala novi rekord broja novozaraženih koronavirusom, čak, 3.162 pozitivna slučaja od 6.719 obrađenih testova i, nažalost, 17 smrtnih ishoda. Sve dramatičnija situacija s rastom novih slučajeva dovela je i do ogromnog pritiska na bolnički sistem.

Galopirajući rast broja novozaraženih i sve teža epidemiološka situacija stručnjake ne iznenađuje.

- Božićni blagdani, novogodišnji, sve to se odrazi kao bumerang. Naš narod nije disciplinovan, ne poštuju se higijensko-epidemiološke mjere, nizak procenat vakcinacije, jednostavno, sve je to doprinijelo brzom širenju virusa - kaže nam ugledni imunolog, prof. dr. Jasenko Karamehić.

Naglašava da mjere moraju biti rigoroznije, jer, kako pojašnjava, apeli i molbe ne daju rezultate.

- Podržavam kolegicu, dr. Andreu Jurić, koja kaže jedino policijski sat ovdje pomaže. Ja sam inače liberalan, demokrata, ali je ovo previše i kada je riječ o broju zaraženih, ali i o smrtnim slučajevima. Jednostavno, ovo naš bolnički sistem neće moći izdržati, kapitulirat će, srušit će se - upozorava dr. Karamehić.

Virus, dodaje on, mora mutirati da bi preživio.

- Vakcinacija je svoje odradila, suzila manevarski prostor virusu koji, da bi preživio, mora mutirati. Kada mutira, ima te forme poput delte i, sada, omikrona koji ima blažu kliničku sliku i koju  nadoknađuje sa većom kontagioznošću, raširenosti, međutim, na veliki broj slučajeva dolazi onda do porasta slučajeva sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. To su velike cifre i to je ono što može zagušiti naš bolnički sistem, ne samo naš, već i druge - navodi prof. dr. Karamehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.