AKCIJA

U 22 kontrole na Vlašiću otkriveno 11 neprijavljenih radnika

Utvrđene mnoge nepravilnosti

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su neprijavljene radnike. ARHIV

Piše: A. O.

14.1.2022

Porezna uprava Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Novi Travnik jučer je izvršio 22 djelimične inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Vlašića, saopćeno je.

Akcijom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju turističko-ugostiteljsku i trgovinsku djelatnost. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 11 neprijavljenih radnika, 7 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja, 1 obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 3 obveznika koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja doneseno je 9 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdato 19 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 35.350,00 KM.

Porezna uprava Fedearcije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu, a posebno u mjestima koja posjećuje značajan broju gostiju i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, navodi se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.