PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović održao sastanak sa delegacijom Vlade Hrvatske: Postoji ogroman potencijal prekogranične saradnje

Delegaciju Vlade Hrvatske predvodili su Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja

E. Ć.

Čović se sastao sa Ćorićem i Tramišak

Foto: hdz bih


U hotelu Adriaski na Kupresu danas je održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, načelnika, gradonačelnika i predsjednika kantonalnih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH, s delegacijom Vlade Republike Hrvatske. U delegaciji Vlade RH su bili Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Današnji sastanak bio je prilika za razgovore o širem spektru tema, koje se odnose na sve lokalne zajednice te mogućnostima ubrzanja njegovog razvoja u evropskom kontekstu, naveli su u saopćenju HDZ-a BiH.

- Razgovaralo se o temama pomoći općinskim, gradskim i kantonalninm vlastima, kako gospodarski, tako i pri apliciranju te korištenju fondova Evropske unije. Postoji ogroman potencijal prekogranične saradnje, koji bi rezultirao velikim mogućnostima razvoja i unaprijeđenja života kroz ekonomske, gospodarske, infrastrukturne i druge projekte, istaknuto je.

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, ministrica Tramišak i ministar Ćorić, prezentirali su dosadašnje iskustvo, te ponudili biti poveznica koja će olakšati svim općinama, gradovima i županijama da se pozicioniraju u europskim okvirima, te biti izravna komunikacija i suradnja s institucijama Republike Hrvatske i EU - saopćeno je iz HDZ-a BiH.

  • Tomislav Ćorić, Dragan Čović i Nataša Tramišak

    Tomislav Ćorić, Dragan Čović i Nataša Tramišak

    Foto: hdz bih


Razgovori o prekograničnoj saradnji

U izjavi za medije, nakon održanog sastanka, Čović se zahvalio delegaciji Vlade Hrvatske, ministrici Tramišak i ministru Ćoriću što su na ovakav način razgovarali o svim temama koje mogu izravno doprinijeti razvoju naših sredina.

- Razgovaralo se o onim temama koje su zanimljive i zajedničke, prekograničnoj saradnji i svemu onom što jedan ili drugi resor može prenijeti na naše prostore - istakao je Čović, te kazao, kako su ovo redovne koordinacije svih dužnosnika HDZ-a BiH s lokalne razine, odnosno načelnika i gradonačelnika kojih je 24, te predsjednika kantonalnih vlada, na kojima redovno budu i predstavnici Vlade Republike Hrvatske.

- Drago nam je bilo saslušati nositelje aktivnosti na razini lokalnih jednica uprave, načelnike i gradonačelnike, ali isto tako ponuditi neke informacije o tekućoj budućoj suradnji naših ministarstava, konkretno ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. 

Infomirani ste, da smo proteklih nekoliko godina intenzivno radili na pitanju suradnje u vodo-komunalnom sektoru, tzv. presječanih sustava, pograničnih područja kojima i Republika Hrvatska i jedinice lokalne samouprave iz BiH imaju zajedničke interese uređenja vodokomunalne infrastrukture. 

Imate saveznika u Hrvatskoj na putu u EU integracije

Ti projekti, odnosno njihova realizacija, idu jako dobro, neki su dobrim dijelom i dovršeni. U budućnosti nas očekuje suradnja o nizu drugih pitanja. Imamo cijeli niz tema koji nas spajaju, tu smo i kao potpora predsjedniku Čoviću, hrvatskom narodu i svim naporima koji se kontinuirano provode, u smislu pozicioniranja Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda, na svim razinama u BiH - kazao je između ostalog, Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

- Razmijenili smo iskustva i informacije koje mi, kao država članica EU imamo i po pitanju dostupnih EU sredstava i fondova, i sve ono za što je nadržno moje ministarstvo, na jačanje kvalitete života svih stanovnika, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u onim prilikama koje ima i na putu EU integracija Bosna i Hercegovina. Snažna podrška Republike Hrvatske saveznika imate vi u Bosni i Hercegovini na putu u EU integracije.

Jasan, siguran i stabilan put za dugoročnu stabilnost i održivi rast i razvoj Bosne i Hercegovine. I do sada su postojali bilateralni programi s kvalitenim i dobrim projektima, a na nama je da još kvalitetnije iskoristimo novo razdoblje - istaknula je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. 

- Kvalitenom saradnjom i dobrim dijalogom i ravnopravnim položajem svih konstitutivnih naroda u BiH možemo negativne trendove preokrenuti - zaključila je ministrica Tramišak.

NA VRH

Podijeli članak na