POTREBNA POMOĆ BIH

Austrijski Zeleni traže od Evropske unije da slijedi SAD po pitanju sankcija

Srpski nacionalisti očigledno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina, poručili su iz stranke Zelenih

Milorad Dodik: SAD mu nedavno uvele sankcije. avaz

E. Ć.

14.1.2022

Austrijska stranka Zelenih zatražila je od Evropske unije dosljedno djelovanje u očuvanju jedinstva Bosne i Hercegovine, te da slijede Sjedinjene Američke Države po pitanju sankcija.



Evropa rizikuje grubo buđenje

- Srpski nacionalisti očigledno rade na razbijanju Bosne i Hercegovine. Upravo takvi planovi o podjeli zemlje bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. 

Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešava pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje - upozorila je glasnogovornica Zelenih za vanjsku politiku Eva Ernst-Dziedžić (Ewa) u vezi sa većim secesionističkim tendencijama u BiH entitetu RS koje promoviše član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, kako navodi austrijski distributer multimedijalnih informacija za štampu APA-OTS.

- Postoji hitna potreba za jasnim crvenim linijama za nacionalističke zapaljivače. Evropska unija bi stoga, kao što to čine SAD, trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući restriktivne mjere, kako bi mogla na odgovarajući način reagovati u slučaju daljnje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. 

Država neće moći da prebrodi ovu krizu bez pomoći izvana

Ako to nije moguće zajedno u okviru EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske ili Slovenije podržavaju Dodikove planove razlaza, moramo razgovarati o odgovarajućim posljedicama u koordinaciji sa drugim evropskim državama istomišljenika - izjavila je Ernst Džiedić, zastupnica u austrijskom parlamentu.

Bedrana Ribo iz austrijske stranke Zelenih, koja je rođena u BiH, ocijenila je da su događaji u posljednjih nekoliko sedmica veoma zabrinjavajući, te da se Bosna i Hercegovina nalazi u najvećoj političkoj krizi od kraja rata. Ribo je izrazila zabrinutost, jer se riječ "rat" sve više pojavljuje u medijskim izvještajima. Kaže da su rane iz rata, koji je bio prije samo 30 godina, daleko od zacijeljenja.

- Još jedan rat je posljednje što ljudi u Bosni žele ili trebaju. Država neće moći da prebrodi ovu krizu bez pomoći izvana - naglasila je Ribo, koja je i predsjedavajuća poslaničke grupe prijateljstva Austrija-Bosna i Hercegovina.

- Nakon što su SAD to već učinile, krajnje je vrijeme da i EU tu zauzme jasan stav. EU ne može priuštiti da samo gleda sa zabrinutošću kako nacionalističke aktivnosti postaju opasne. Također, vidim da Austrija ima posebnu odgovornost ovdje. Austrija i Bosna i Hercegovina su snažno povezane ne samo geografskom blizinom, već i historijskim i porodičnim vezama. U Austriji bi se jasno osjetili nemiri u regionu, i to ne samo zbog bliskih ekonomskih veza između naše dvije zemlje - upozorila je ona.

Objava austrijske Zelene stranke. screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.