UGLEDNI NJEMAČKI LIST

"Die Welt": Orbanova opasna igra na zapadnom Balkanu, gdje je tu Dodik

RS u svojim nastojanjima ima punu podršku Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana

Naslovnica "Die Welta". screenshot

E. Ć.

14.1.2022

"Orbanova opasna igra na Zapadnom Balkanu" naslov je teksta koji je u uglednom njemačkom listu "Die Weltu" napisala Karolina Druten (Carolina), njihova dopisnica iz Atine.



Mađarska podržava secesionističke napore srpskih nacionalista

Odavno je poznato da je Balkan geopolitičko igralište, ali sada je tu Mađarska, članica Evrope unije i NATO-a, koja podržava secesionističke napore bosanskih Srba, navodi njemački list te citira jednog sljedbenika Milorada Dodika kako kaže da RS u svojim nastojanjima ima punu podršku Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana.

Zapadni Balkan je već dugo vremena zapravo jedno područje, važan strateški prostor za Evropsku uniju, ali s Rusijom koja ometa integracijske procese u EU i NATO. Kina Zapadni Balkan vidi kao mostobran, a bliskoistočne zemlje i Turska isto tako želje povećati svoj utjecaj, navodi Druten u tekstu u "Die Weltu".

- Situacija je eksplozivna... Također zabrinjava napeta situacija u Ukrajini, sumnjam da bi NATO ili EU željeli sebi priuštiti još jednu sigurnosnu krizu u Evropi-citirao je "Die Welt" politologa Jasmina Mujanovića.

Orbanu je Dodik još jedna karika u lancu

Čini mi se da ove brige ne muče zvaničnike u Budimpešti, Orban želi blokirati svaki vid sankcija Dodiku, a njemački list podsjeća kako Mađarska želi pokloniti RS-u 100 miliona eura. Mujanović kaže i kako je odnos obostrano koristan, kako Dodiku treba svaka moguća podrška, a kako Orban želi povezati još jednu kariku u lancu neoliberalnih režima.

- Orban računa i na proširenje EU i tu želi vidjeti Srbiju - smatra Mujanović.

"Die Welt" navodi i zajedničkog "agenta" Oliver Varheljija (Varhelyi), evropskog komesara za proširenje, koji je otišao dalje od evropskih zajedničkih interesa, te s Dodikom koordinirao termin održavanja spornog zasjedanja Narodne skupštine RS-a.

Ugledni njemački list navodi i kritiku europarlamentarca Romea Franca (Franz), koji mađarskom diplomati na teret stavlja, kako se navodi, "povlašteni tretman Srbije i slučaj Dodik", te dovodi u pitanje njegov mandat, napisano je u "Die Weltu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.