POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Otvoreni Balkan je odlična ideja, može poboljšati uslove života u BiH

On je dodao da će predstavnici jedne nevladine organizacije sa čelnicima američke ambasade prezentovati projekat "Otvoreni Balkan", što nije uradilo Vijeće ministara već dvije godine

Admir Čavka. N1

E. Ć. / N1

14.1.2022

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Admir Čavka smatra da je Otvoreni Balkan odlična ideja, te da će je ubrzo uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu prezentovati jedna nevladina organizacija. 

Čavka je pozvao probosanske stranke da pristupe ovom projektu koji je, kako kaže, dočekan na nož.

- Dočekan je na nož, prvenstveno ovdje u Sarajevo, jer nikada nismo dobili prave informacije, koliko investicija donosi, koliko će ljudi zaposliti - rekao je Čavka gostujući u Danu uživo N1.



Otvoreni Balkan nije ideja o Srpskom svijetu

On je odbacio navode da se iza ideje "Otvoreni balkan" krije ideja o Srpskom svijetu.

- To su čiste gluposti. Kako može biti Velika Srbija kada učestvuje Albanija, kada u tom projektu, ako ćemo brojati krvna zrnca muslimana, Bošnjaka, nego Srba - pojasnio je Čavka.

On je dodao da će predstavnici jedne nevladine organizacije sa čelnicima američke ambasade prezentovati projekat "Otvoreni Balkan", što nije uradilo Vijeće ministara već dvije godine.

- Pozivam sve, stranke, probosanske, koje žele da se bave ovom pričom, da zajedno uđemo u ovom pričom. Imamo snažnu podršku američke administracije - rekao je Čavka koji ne želi da BiH ostane crna rupa na Zapadnom Balkanu.

Neophodno smirivanje nacionalnih tenzija

Čavka dodaje, da je to tema koja može da poboljša uslove života u BiH, i da društvo izvuče iz, kako kaže, crnih tema.

Komentarišući poziv predsjednika Srbije da se predstavnici RS vrate u institucije, Čavka pita, ko će nadoknaditi šest mjeseci u kojima institucije nisu radile.

- Loše je da imamo Aleksandra Vučića, koji jeste veliki lider u regionu, ali koji na žalost upravlja procesima. To je isto kao da mi pošaljemo gospodina Džaferovića da rješava problem u Istočnom Sudanu - mišljenja je Čavka koji je poručio da je neophodno da dođe do smirivanja nacionalnih tenzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.