VLADINE ČAROLIJE

Kako je utvrđen iznos najniže plaće: Minimalac prelomili preko koljena

Radnici se ponovo stavljaju na margine i potcjenjuju

Dokle će radnici trpjeti. avaz

Piše: Meliha Smajkić

15.1.2022

Već dvije sedmice, koliko je proteklo da je Vlada Federacije BiH donijela famoznu uredbu kojom se propisuje metodologija utvrđivanja iznosa i usklađivanja najniže plaće, a sedam dana od odluke da je riječ o iznosu od 543 KM, glasovi sindikalista koji su zahtijevali veći „minimalac“ su utihnuli.


Topli obrok

Iz Federalne vlade obrazložili su da je utvrđeni iznos minimalca 55 posto od 987 KM, odnosno od prosječne plaće za period od januara do septembra protekle godine, ali su sindikati imali drugačiji izračun.

Oni su tražili da se iznos najniže plaće, u tom periodu od 406 KM, poveća za 70 posto kako bi se minimalac popeo na 690 KM, odnosno s toplim obrokom i drugim dodacima na plaću - do 950 KM. Smatrali su da je to izvodivo i realno.

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata, kaže nam da je Vlada FBiH donijela uredbu i utvrdila iznos najniže plaće bez njihove saglasnosti. Budući da se cijela priča, kako navodi, odigrala u praznično vrijeme, ruke su im prilično bile vezane.

Dodatno, kaže, sve je zakomplicirala situacija s koronavirusom, jer su svoje nezadovoljstvo iznosom utvrđenog minimalca namjeravali iskazati masovnim skupovima i protestima.

- Svako od nas je imao svoje kalkulacije za iznos najniže plaće, ali je Vlada to, očito, prelomila preko koljena. S obzirom na to da se minimalna plaća nije usklađivala, odnosno povećavala od 2016. godine, kao i činjenicu na ogroman porast životnih troškova i pad životnog standarda, povećanje od 136 KM nam govori da Vlada prema problemima radnika nema sluha - kaže Bektić.


Bektić: Nemaju sluha. avaz

Početak februara

Naglašava da će na svojim organima najkasnije do početka februara definirati to kako će se dalje očitovati prema Vladi FBiH.

- Ovo je za nas, praktično, izbjegavanje socijalnog dijaloga, ponovno stavljanje radnika na margine i potcjenjivanje rada i radnika. Jer, kada govorimo o sindikalnoj potrošačkoj korpi koja je za protekli mjesec iznosila 2.265,67 KM i najnižoj plaći koju nam je Vlada utvrdila od 543 KM, to je, zaista, degutantno i mimo svakog razuma - ističe Bektić.


Dvije grupacije

Bektić upozorava na to da je zakon jasan, prema kojem Vlada FBiH donosi uredbu uz konsultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem. Konsultacija je bilo, ali je, napominje, dogovor izostao.

- Nažalost, i mi smo podijeljeni u Sindikatu, postoje dvije grupacije i kamo sreće da se te strane pomire i da jedinstveno nastupamo - govori predsjednik Saveza samostalnih sindikata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.