OVO NIJE DOBRO

Farmeri traže hitnu reakciju: Divlje svinje pustoše njive, a lovce sputava zakon

Od Federalnog ministarstva poljoprivrede tražimo saglasnost za povećanje kvote za odstrel, kaže Mahmutović

H. Čalić

Divlje svinje prave štetu farmerima

Foto: Ilustracija


U Federaciji BiH divlje svinje su, prema Zakonu o lovu, zaštićena divljač. 

To znači da lovačka društva godišnje, u vrijeme dozvoljenog lova, prema lovno-privrednoj osnovi koju određuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, imaju tačno određenu kvotu odstrela divljih svinja. Taj akt donosi se svakih deset godina, bez obzira na to što u lovištima dolazi do promjena, kao što je slučaj u posljednjih šest godina na području Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Doboj-Istoka.

Održan sastanak

U ovim krajevima divlje svinje namnožile su se do te mjere da poljoprivrednicima uništavaju stotine dunuma kukuruza. Zbog alarmantne situacije održan je i sastanak domaćih farmera, predstavnika Ministarstva poljoprivrede Tuzlanskog kantona i lovaca Lovačkog društva (LD) „Srndać“ iz Gračanice.

- Oči poljoprivrednika uprte su u nas, lovce, a nas ograničava zakon. Zato su iz lovačkih društava „Srndać“ iz Gračanice, „Jelen“ iz Gradačca“, „Majevica“ iz Srebrenika odlučili da od Federalnog ministarstva traže saglasnost za povećanje kvota o odstrelu divlje svinje. Naprimjer, da se u LD „Srndać“ kvota sa 16 poveća na stotinu - kaže Galib Mahmutović, stručni saradnik u LD „Srndać“.

  • Uništeni kukuruz u gračaničkoj općini prošle godine

    Uništeni kukuruz u gračaničkoj općini prošle godine

    Foto: avaz


Mnogo novca

Posjetili smo farmere Zikreta i Hanifu Piragić u gračaničkom selu Doborovci, kojima su prošle godine divlje svinje uništile kukuruz.

- Izdvojiš mnogo novca za sjetvu, oranje, frezanje, sjemenski kukuruz, gnojivo i onda nađeš pustoš. Ljudi su prošle godine tri puta njive presijavali i tri puta se izlagali trošku. Ovome se mora stati ukraj, jer ćemo mi, farmeri, morati dići ruke od svega. Ovaj problem sami riješiti ne možemo - kaže Zikret Piragić.

  • Mahmutović: Čekaju saglasnost

    Mahmutović: Čekaju saglasnost

    Foto: avaz


Ministar najavio sastanak

Ministar poljoprivrede  Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović je poljoprivrednicima  rekao da će za desetak dana biti održan sastanak s predstavnicima svih lovačkih društava u ovom kantonu kako bi pokušali pronaći rješenje ovog velikog problema.

Više o temi FBiH

KOMENTAR DANA
Za krst Dodikića

Više o:

FBiH Zakon o lovu
NA VRH

Podijeli članak na