PREMIJER HRVATSKE

Plenković: Važno je razgovarati i s Izetbegovićem, i s Čovićem, tu moramo postići dogovor

Da bi si Hrvati na teritoriju Federacije BiH izabrali legitimnog člana Predsjedništva BiH onda se mora postići dogovor s Bošnjacima koji žive zajedno s Hrvatima na teritoriju Federacije, kazao je Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković. Arhiv

N. Aj. / Fena

15.1.2022

Činjenica da su Bošnjaci od 2006. tri putaizabrali formalno hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavlja "ogromnu neugodnu prepreku" razvoju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kazao je u intervjuu za HRT hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je o tome važno razgovarati s predstavnicima Bošnjaka.

Plenković je kazao da od 2006. postoji "anomalija i izborni inženjering" koji se očituje u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prenosi Hina.

- To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina - kazao je Plenković.

- Ta situacija je apsurdna. Ja ne znam ni za jednu drugu situaciju tog tipa - dodao je.

U tom je kontekstu istaknuo da je važno razgovarati i s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, kao i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH.

- Tu moramo postići dogovor. Zato je naš cilj da razgovaramo i s gospodinom Izetbegovićem i s gospodinom Čovićem, da cijelu tu priču pomognemo i to tako da u međunarodnoj zajednici ne antagoniziramo ljude i ne stvaramo protivnike, nego da imamo saveznike i prijatelje koji će nam podržati tu tezu. To je ono što se radi - istaknuo je Plenković.

Zagreb treba "olakšati i pomoći" dogovor između političkih stranaka u BiH, rekao je Plenković, sugerirajući da retorika hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića tome ne pomaže.

- Da bi si Hrvati na teritoriju Federacije BiH izabrali legitimnog člana Predsjedništva BiH onda se mora postići dogovor s Bošnjacima koji žive zajedno s Hrvatima na teritoriju Federacije. Bez tog dogovora ćemo teško ići u novi izborni zakon koji će biti pravedan, pravičan i u duhu onoga što je dogovoreno u Dejtonu - istakao je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.