GRAĐANI SE NAČEKALI

U Mostaru počeli radovi na saniranju makadamske ceste u zoni UNESCO-a

Troškovi idu na račun investitora "Ruža" d.o.o., kažu iz Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada

U toku sanacija i djelimična rekonstrukcija. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

15.1.2022

Nakon više od pola godine, koliko je proteklo da je investitoru hotela „Ruža“ naloženo  da javnu cestu uz objekat , a koja se nalazi u srcu UNESCO-ove zone u Mostaru vrati u prvobitno stanje, ovih dana su otpočeli radovi na njenoj sanaciji i djelimičnoj rekonstrukciji.



Detalj s radova na sanaciji kod "Ruže". M.Smajkić

Riječ je o  dijelovima ulica Husnije Repca i Rade Bitange,  koji su tokom obnove „Ruže“ korišteni za stacioniranje građevinskih dizalica i mašina, dok se kao alternativni put koristila interna saobraćajnica u sklopu parking površine investitora hotela.


Nakon uklanjanja teške mehanizacije s tog dijela, usljed čega je cesta pretvorena u makadam i mjesecima bila pravo ruglo u staroj gradskoj jezgri , u nekoliko navrata je, kako smo pisali, zbog bespravno izvedenih radova investitora „Ruže“ djelovala Gradska inspekcija.



Radovi na sanaciji ceste uz "Ružu". M.Smajkić

Iz Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove za „Avaz“ su kazali da je  obim oštećenja navedenih ulica bio takav da se vraćanje u prethodno stanje nije moglo izvesti bez projektnog rješenja.


-Prema projektnom rješenju definirano je vraćanje ulica u stanje od 2015. godine, dok se provode radovi djelimične rekonstrukcije i to primarno vezano za odvodnju površinskih voda. Pri tome se vodilo računa da  Grad Mostar ne prouzrokuje štete vlasnicima susjednih parcela, pa i  „Ruži“ d.o.o., između ostalih. Radovi koji su u toku u ulicama Husnije Repca i Rade Bitange izvode se u okviru administrativnog izvršenja rješenja koje su iz  „Ruža“ d.o.o. propustili izvršiti i izvode se na njihov trošak. Kraj radova se očekuje tokom ovog mjeseca- odgovorili su nam iz ovog Odjela.



Dugo se čekalo na radove. M. Smajkić

Podsjetimo, iz Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona su prije 21 godinu sklopili  ugovor o kupoprodaji hotela „Ruža“ sa investitorom, Emirom Kečom.


Od tada do danas, osnovni ugovor je pretrpio devet aneksa, a posljednjom revizijom je utvrđeno da je završeno 94 posto radova u što su utrošena 72 miliona KM.


Za potpuni dovršetak radova na ovom hotelu koji je označen kao dio lanca „Marriott“ potrebno je, kako su to nadležni iznosili, 15 miliona KM.

Kraj radova na sanaciji ceste očekuje se uskoro. M.Smajkić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.