GRAĐANI SE NAČEKALI

U Mostaru počeli radovi na saniranju makadamske ceste u zoni UNESCO-a

Troškovi idu na račun investitora "Ruža" d.o.o., kažu iz Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada

M.Sm.

U toku sanacija i djelimična rekonstrukcija

Foto: M.Smajkić


Nakon više od pola godine, koliko je proteklo da je investitoru hotela „Ruža“ naloženo  da javnu cestu uz objekat , a koja se nalazi u srcu UNESCO-ove zone u Mostaru vrati u prvobitno stanje, ovih dana su otpočeli radovi na njenoj sanaciji i djelimičnoj rekonstrukciji.

 • Detalj s radova na sanaciji kod "Ruže"

  Detalj s radova na sanaciji kod "Ruže"

  Foto: M.Smajkić


Riječ je o  dijelovima ulica Husnije Repca i Rade Bitange,  koji su tokom obnove „Ruže“ korišteni za stacioniranje građevinskih dizalica i mašina, dok se kao alternativni put koristila interna saobraćajnica u sklopu parking površine investitora hotela.

Nakon uklanjanja teške mehanizacije s tog dijela, usljed čega je cesta pretvorena u makadam i mjesecima bila pravo ruglo u staroj gradskoj jezgri , u nekoliko navrata je, kako smo pisali, zbog bespravno izvedenih radova investitora „Ruže“ djelovala Gradska inspekcija.

 • Radovi na sanaciji ceste uz "Ružu"

  Radovi na sanaciji ceste uz "Ružu"

  Foto: M.Smajkić


Iz Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove za „Avaz“ su kazali da je  obim oštećenja navedenih ulica bio takav da se vraćanje u prethodno stanje nije moglo izvesti bez projektnog rješenja.

-Prema projektnom rješenju definirano je vraćanje ulica u stanje od 2015. godine, dok se provode radovi djelimične rekonstrukcije i to primarno vezano za odvodnju površinskih voda. Pri tome se vodilo računa da  Grad Mostar ne prouzrokuje štete vlasnicima susjednih parcela, pa i  „Ruži“ d.o.o., između ostalih. Radovi koji su u toku u ulicama Husnije Repca i Rade Bitange izvode se u okviru administrativnog izvršenja rješenja koje su iz  „Ruža“ d.o.o. propustili izvršiti i izvode se na njihov trošak. Kraj radova se očekuje tokom ovog mjeseca- odgovorili su nam iz ovog Odjela.

 • Dugo se čekalo na radove

  Dugo se čekalo na radove

  Foto: M. Smajkić


Podsjetimo, iz Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanskog kantona su prije 21 godinu sklopili  ugovor o kupoprodaji hotela „Ruža“ sa investitorom, Emirom Kečom.

Od tada do danas, osnovni ugovor je pretrpio devet aneksa, a posljednjom revizijom je utvrđeno da je završeno 94 posto radova u što su utrošena 72 miliona KM.

Za potpuni dovršetak radova na ovom hotelu koji je označen kao dio lanca „Marriott“ potrebno je, kako su to nadležni iznosili, 15 miliona KM.

 • Kraj radova na sanaciji ceste očekuje se uskoro

  Kraj radova na sanaciji ceste očekuje se uskoro

  Foto: M.Smajkić


NA VRH

Podijeli članak na