TUŽNA OBJAVA

Arijana Saračević Helać o smrti Hakije Hadžalića: Otišao je heroj BiH

Kao što je pznato, bio je to čovjek koji je snimio Vijećnicu u plamenu

Arijana Saračević Helać: Te slike ne bi postojale da ih nije snimio moj poštovani kolega Hakija. Avaz

Piše: E. T.

16.1.2022

U Sarajevu je danas preminuo snimatelj Hakija Hadžalić. Kao što je pznato, bio je to čovjek koji je snimio Vijećnicu u plamenu. Zahvaljujući njegovoj hrabrosti, svijet je vidio urbicid koji su agresori počinili kada su zapalili sarajevsku Vijećnicu, reprezentativni objekt kulture, najraskošnije zdanje Sarajeva i svojevrsni svjetski simbol susreta civilizacija.


Genijalac iza kamere

Sada se tužnom objavom oglasila njegova kolegica i jedan od najboljih predstavnika profesije novinarstva u BiH, Arijana Saračević Helać.

Njenu objavu prenosimo u cjelosti:

- Otišao je heroj Bosne i Hercegovine.

Naš kolega Hakija Hadžalić. Genijalac iza kamere čije slike su nebrojeno puta obišle svijet. Snimao je Vijećnicu u kojoj gori 2 miliona knjiga i 300 rukopisa . Te slike ne bi postojale da ih nije snimio moj poštovani kolega Hakija. Plakao je tad. Zatim porodilište u Sarajevu, masakre, borce u rovovima, bio u Dejtonu i Vašingtonu, snimio ubijanje Mostara. Mnogi dokumentarni filmovi i istraživačke priče, snimila je njegova kamera.


Radio je srcem i državi ostavio historiju

Bio nam je drug koji nikada nije izdao. Beskompromisan i nepotkupljiv. Nažalost, njegov život je uzela nepravda. Da, baš nepravda.

Radio je srcem i državi ostavio historiju.

S ljubavlju, tužna tvoja Arčica - napisala je Arijana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.