SJEĆANJA

Prije pet godina preminuo je Dubravko Lovrenović, ugledni bh. historičar i profesor

Nemjerljiv je bio njegov doprinos očuvanju i zaštiti velikog broja dobara kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Lovrenović: Bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Arhiv

L. S.

17.1.2022

Na današnji dan prije pet godina preminuo je prof. dr. Dubravko Lovrenović, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je predavao Opću historiju srednjeg vijeka. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag u izučavanju srednjovjekovne Bosne.

Tokom bogate karijere Lovrenović je obavljao funkciju ministra kulture i sporta od 2010. do 2012. godine u Vladi KS. Bio je i voditelj Centra za istraživanje historije pri Međunarodnom forumu "Bosna" iz Sarajeva te predsjednik i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Dao je nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. Doprinio je tome da stećci dobiju su svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

Objavio je brojne knjige i radove o srednjem vijeku u domaćim i stranim stručnim časopisima, kao i više desetina tekstova publicističkog tipa. Bio je urednik brojnih izdanja knjiga, organizator naučnih skupova, voditelj i učesnik u radu u više naučnih projekata, recenzent brojnih izdanja...

Dubravko Lovrenović bio je član Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.