KRIMINAL

Akcija “Storage 2” aktuelizirala i problem ilegalnog oružja u BiH

Zavisno od stanja u okruženju, sada je, recimo, za oko 30 posto porasla cijena ilegalnog oružja i municije, kaže Mušić

Mnogo oružja završava na Zapadu. Ilustracija

Piše: A. Bajramović

18.1.2022

U akciji “Storage 2” nedavno je uhapšeno više od 20 osoba koje se dovode u vezu s organiziranim kriminalom, neovlaštenim prometom droga, krijumčarenjem ljudi, ali i oružja i vojne opreme. Ova je grupa u 2020. godini neovlašteno kupila čak 53 pištolja Walther PPQ, a oružje je prodavala u Njemačkoj, Nizozemskoj i Hrvatskoj.

Prodajom 23 pištolja kupcima u Njemačkoj zaradili su 106.000 KM, a 10 pištolja Creed i dva Walther PPQ isporučeni su na adresu u Nizozemskoj. Tokom jednog od pretresa pronađeno je 13 automatskih pušaka, 13 ručnih bombi, trombloni, detonirajući upaljači, okviri za puške i pištolje, municija… Ovi podaci ponovo aktueliziraju problem dostupnosti naoružanja u BiH.

Posljednja akcija

Ekspert za sigurnosna pitanja Safet Mušić u više je navrata ukazivao na problem nelegalnog naoružanja u BiH, a, prema podacima UNDP-a, u BiH postoji oko 750.000 komada različitih vrsta nelegalnog oružja.

- Crno tržište radi stalno. Zavisno od stanja u okruženju, sada je, recimo, za oko 30 posto porasla cijena nelegalnog oružja i municije. Kroz policijske akcije se pokazalo da dosta tog naoružanja ide vani, takvo naoružanje se pronalazi na Zapadu, recimo, pištolji i ručne bombe, a po Njemačkoj, Belgiji i Austriji čak i automatsko naoružanje. Svemu tome je porijeklo iz bivše Jugoslavije, većinom Srbije, RS te nešto i iz FBiH - kaže Mušić.

Kada je riječ o posljednjoj policijskoj akciji, činjenica da je grupa iz Bosanske Gradiške, Banje Luke, Laktaša, Srpca i Bosanskog Novog krijumčarila i naoružanje govori o njenoj snazi, ali i nivou sigurnosne prijetnje koju predstavlja za BiH, region i Evropu.

- Za obavještajne službe evropskih država indikativno je to što je ova grupa dio naoružanja uspjela prokrijumčariti u zapadnoevropske države, kao i u Srbiju i Hrvatsku. To ponovo otvara pitanje postojanja nelegalnog oružja u BiH i državama zapadnog Balkana koje mogu koristiti kriminalci i razne naoružane grupe i pojedinci, pa čak i oni s terorističkim namjerama - ističe Mušić.

Mušić: Porasla cijena. Avaz

Slabi efekti

Docent na Fakultetu modernih znanosti CKM u Mostaru Sandi Dizdarević naglašava da akcija Tužilaštva BiH pokazuje da postoje kapaciteti za borbu s organiziranim kriminalom, čak i onim na međunarodnom nivou, gdje je trgovina oružjem jedan od tri najunosnija ilegalna biznisa.

- BiH je složena država i, u skladu sa svojom složenosti, donijela je niz zakonskih procedura, službe sigurnosti i policija su u velikoj mjeri aktivne, ali se efekti slabo vide. Policija konstantno u svojim postupanjima pronalazi pojedinačno neku vrstu oružja, ali, generalno, većih zapljena nema. Istraživanja nevladinih, domaćih i međunarodnih organizacija pokazuju da svaka treća, a u određenim dijelovima BiH i svaka druga kuća posjeduje oružje. Izvještaji međunarodnih organizacija nas stalno upozoravaju na količine oružja na crnom tržištu, ali sve ostaje samo na pukim upozorenjima - smatra Dizdarević.

Dizdarević: Većih zapljena nema. Avaz

Internetska prodaja

Na jednoj od internet-platformi, osim karabina, sačmarica, kombiniranih i malokalibarskih pušaka i lovačke opreme, u ponudi su i različite vrste pištolja i revolvera. Pištolji Crvena zastava koštaju od 250 do 600 KM, ruski Makarov se nudi za 1.000 KM, Zastavin Scorpion za 1.100 KM, Glock 21 se može kupiti za 1.400, Taurus 1.500 KM, koliko koštaju i Whalter te češka zbrojovka. Cijene italijanske Berette su oko 1.600 KM, dok Colt košta 3.000, Magnum 357 4.500, a Sig Sauer 4.700 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.