DŽENAZA U 13 SATI

Održana komemoracija Hadžaliću: Sarajevska Vijećnica se na najbolji način oprašta od Hakije

Dokumentarni snimci zato ostaju tu da nas uče, rekla je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

Piše: N. Aj. - S. S.

18.1.2022

Komemoracija održana u Vijećnici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Komemoracija Hakiji Hadžaliću, jednom od najboljih snimatelja BHRT-a, RTVBiH-a i TVSA, počela je u u sarajevskoj Vijećnici.

Članovi njegove porodice, prijatelji i kolege došli su na komemoraciju u zgradu čiji je dio historije bio Hadžalić.  Prije skoro 30 godina kada je ona zapaljena, Hadžalić je snimao vatrenu stihiju koja je gutala ovu veličanstvenu zgradu. I nije odustao uprkos upozorenjima vatrogasaca da mu je život ugrožen. Vatrena stihija ga nije plašila, a njegovi snimci obišli su svijet i zahvaljujući njemu vidio se dio užasa agresije na BiH i opsade glavnog grada.

Na komemoraciji, između ostalih, prisustvovali su i Arijana Saračević-Helać, Dževdet Tuzlić, Zvonko Marić, šef Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić...

- Nije odustao od snimanja u Vijećnici uprkos upozorenjima vatrogasaca. Dokumentarni snimci zato ostaju tu da nas uče. Sigurno je sa istom emocijom snimao i paljenje sarajevskog porodilišta - rekla je, između ostalog, gradonačelnica Karić u obraćanju.

Mnogi su uputili emotivne riječi: "Sarajevska Vijećnica se na najbolji način oprašta od Hakije. Sada je ona tu za Hakiju."


Dževdet Tuzlić je rekao:

- Znam da je Hakija vjerovao da se ovo (paljenje Vijećnice, op.a.) ne može ponoviti, jer su slike obišle cijeli svijet. On je vizuelnu umjetnost smatrao istom kao pisanu riječ.

Otvorena je knjiga žalosti.

Hadžalić je dobitnik brojnih priznanja među kojima je i zahvalnice Grada Sarajeva koja mu je uručena 2018. godine povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja Vijećnice.

Bio je heroj Sarajeva, a svojom kamerom bio je i uz borce na linijama odbrane.

Dženaza će biti danas u 13 sati na Bakijskom mezarju Faletići 2.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.