HNS BiH

Oštre poruke iz Mostara: Ako propadnu pregovori, Hrvati će se konsolidirati

Za dvadesetak dana će se znati ima li od ove zemlje išta ili nema, kaže Karamatić

M. Smajkić

Vanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije hrvatskog naroda u BiH bit će održano 19. februara, a tada će se, u slučaju da propadnu pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Hrvati u BiH konsolidirati i dati kvalitetne odgovore na predstojeće izazove.

Kazao je to danas novinarima Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, nakon sastanka predsjednika stranaka okupljenih oko HNS-a, koji je održan u Mostaru u sjedištu HDZ-a BiH.

Konačan prijedlog

Cvitanović je kazao da je na sastanku usaglašen konačan prijedlog izmjena Izbornog zakona i djelimičnih izmjena Ustava. Taj prijedlog, dodao je,  poslan je pregovaračima američke i evropske administracije, kao i partnerima koji učestvuju u tom procesu.

- To je minimum ispod kojeg HNS neće ići, a unutar prijedloga je način izbora članova Predsjedništva, Doma naroda i kluba Hrvata Doma naroda FBiH. To je zajednički, jedinstven stav i linija ispod koje niko od nas neće ići - rekao je Cvitanović.

Na upit da pojasni koja je to linija ispod koje se neće ići, Cvitanović je rekao da je to legitimno predstavljanje, kontitutivnost i ravnopravnost naroda, kada se govori o izmjenama Izbronog zakona.

On je naveo i kako vjeruje „da sa B strane ne postoji partner koji želi rješenje, već, kontinuirano status quo“.

- U razgovorima se ponašaju kao da , uopće, ne razgovaraju želeći zadržati status quo, kako bi se raspisali izbori bez izmjena Izbornog zakona, pa ako to žele, dobit će odgovor - poručio je Cvitanović.

Tvorba pred raspadom

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a je naglasio "da će se za dvadesetak dana, ako ništa, znati ima li od ove zemlje išta ili nema".

- I, tu ćemo završiti priču o budućnosti BiH, je li ona svijetla i gdje će svi konstitutivni narodi biti zadovoljni i građani ili je ona jedna tvorba koja se nalazi pred raspadom - rekao je novinarima Karamatić.

Nastavak 28. januara

Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a je naveo da je on optimističan po pitanju pregovora u vezi Izbornog zakona.

- Ako želimo da ova država ide putem euroatlantskih integracija, onda je ova reforma nužna. Međutim, to ne ovisi samo o stavu Hrvata - kazao je on.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH nije davao izjave za medije, a u odnosu na prethodne informacije u vezi nastavka pregovora sa američkim i evropskim zvaničnicima, danas je rečeno da će taj proces biti nastavljen  28., 29.  i 30. januara.

Više o:

Mostar HNS BiH
NA VRH

Podijeli članak na